Prijedlog za današnji iftar: Napravite tarhana čorbu, hadžijski ćevap i bosansku salatu

Zatim slijedi hadžijski ćevap, staro bosansko jelo koje se priprema od sitno sjeckane teletine i suhog mesa, kuhano u bogatom sosu.
Na kraju, tu je bosanska salata, koja može parirati najboljim svjetskim salatama i koju predlažem kao prvi ozbiljan bosanski kandidat na međunarodnoj sceni!
Predjelo: Tarhana čorba
Lagana, ali hranljiva čorba od fermentisanog tijesta, bogata probioticima i idealna za početak iftara.
Sastojci:
- 3 kašike domaće tarhane
- 1 kašika putera
- 1 l mesnog temeljca
- 1 kašika paradajz-pirea
- So, biber i aleva paprika po ukusu
Priprema:
U šerpi otopiti puter, dodati paradajz-pire i kratko propržiti. Umiješati tarhanu i miješati nekoliko minuta.
Postepeno dodavati temeljac uz neprestano miješanje. Kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta, dok se čorba ne zgusne.
Glavno jelo: Hadžijski ćevap - jelo za umorne putnike i ljude od ugleda
Hadžijski ćevap nije običan ćevap. Iako nosi poznato ime, nema veze s roštiljem, već s dugim i strpljivim kuhanjem u bogatom sosu.
Priča se da su ga nekada pripremali za hadžije – ljude koji su se vraćali sa svetog putovanja iz Mekke, iscrpljeni i željni domaće hrane. Bilo je to jelo koje je tijelu vraćalo snagu, a duši donosilo mir. Zar nije idealno za iftar?
Sastojci:
- 500 g telećeg mesa (sitno sječeno)
- 100 g suhog mesa (narezano na kockice)
- 1 glavica crvenog luka (sitno nasjeckana)
- 2 čehna bijelog luka
- 1 mrkva (narezana na kolutiće)
- 1 manja paprika (narezana na kocke)
- 2 kašike maslaca ili kajmaka
- 1 kašika ulja
- 200 ml mesnog temeljca
- So, biber, aleva paprika i kim po ukusu
- 2 kašike sitno sjeckanog peršuna

Priprema:
Na maslacu propržiti crveni luk dok ne omekša. Dodati suho meso, a zatim teletinu i pržiti dok ne dobije blagu koricu.
Ubaciti mrkvu, papriku i bijeli luk, začiniti i promiješati. Sipati temeljac, smanjiti vatru i kuhati oko 45-60 minuta, dok meso ne omekša.
Pred kraj dodati svježi peršun i poslužiti uz pire krompir, rižu ili somun.
Prilog: Bosanska salata - kandidat za najbolju salatu svijeta?
Na svjetskim listama najboljih salata nema nijedne iz Bosne i Hercegovine. Vrijeme je da to promijenimo! Ova salata je spoj svježih, lokalnih sastojaka, bogata vlaknima, zdravim mastima i probioticima.
Nazovimo je jednostavno bosanska salata i možda postane naš prvi kulinarski ambasador u svijetu salata!
Sastojci:
- 2 paradajza (narezana na kocke)
- 1 crvena paprika (sitno sjeckana)
- 1 krastavac (narezan na kolutove)
- 100 g feta sira (izmrvljenog)
- 2 kašike pavlake
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Svježi peršun (sitno nasjeckan)

Priprema:
U zdjeli pomiješati paradajz, papriku i krastavac. Dodati feta sir, pavlaku i maslinovo ulje, pa lagano promiješati.
Začiniti solju, biberom i posuti svježim peršunom.
Uživajte u današnjem iftaru!
Ovo je obrok koji poštuje bosansku tradiciju, ali i prati savremene nutricionističke principe. Hadžijski ćevap pruža savršenu ravnotežu proteina i zdravih masti, dok tarhana čorba i bosanska salata donose bogatstvo probiotika i vitamina.