Donosimo recept za staro bh. jelo: Za današnji iftar pripremite teleći šiš-ćevap

Predloženi jelovnik je uravnotežen:
Šiš-ćevap od teletine
Sastojci (za 4 osobe):
- 600 g teletine (but ili plećka), narezane na kockice
- 1 glavica crvenog luka (sitno sjeckana)
- 1 čehna bijelog luka (sitno sjeckan)
- 1 kašika maslinovog ulja
- So, biber, mljevena paprika po ukusu
- Svježi peršun (po želji)
- Drveni ili metalni štapići za ražnjiće
Priprema:
Teletinu pomiješajte s lukom, bijelim lukom, uljem i začinima. Ostavite da se marinira 2–4 sata u frižideru. Meso nanižite na štapiće i pecite na roštilju, u gril tavi ili rerni oko 10–12 minuta, uz povremeno okretanje.
Preporučuje se serviranje uz blitvu na maslinovom ulju ili kuhano povrće, umjesto teških priloga.
Predjelo: Teleća čorba
Sastojci:
- 300 g teletine s kostima
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 1 komad celera ili peršunovog korijena
- So, biber, lovorov list
- Po želji: kašika pavlake ili limunov sok
Priprema:
Teletinu kuhati s povrćem i začinima u litri do litri i po vode, oko 1,5 do 2 sata. Po završetku procijediti, meso narezati, a čorbu dodatno začiniti. Blaga, čista i hranjiva - idealna za pripremu probavnog sistema prije glavnog jela.
Prilog: Zelena salata s narom, jabukom i orašastim voćem
Sastojci:
- Zelena salata (putarica, kristalka ili miks baby salata)
- 1/2 jabuke, tanko narezane
- 2 kašike zrna nara
- Šaka tostiranih oraha, badema ili lješnika
- Maslinovo ulje
- Jabučno sirće
- So po ukusu
Priprema:
U veću zdjelu stavite opranu i osušenu salatu, dodajte jabuku, nar i orašaste plodove. Začinite s nekoliko kapi maslinovog ulja, sirćeta i prstohvatom soli. Lagano promiješajte. Ova salata daje osvježenje i dodatne nutrijente, bez opterećenja.