Poslužite uz salatu
9

Donosimo recept za staro bh. jelo: Za današnji iftar pripremite teleći šiš-ćevap

Piše: A. Ć.
Šiš-ćevap od teletine
Šiš-ćevap od teletine
Ramazanski iftari ne bi trebali biti teški, masni niti prezačinjeni. Nakon cjelodnevnog posta, tijelo traži obrok koji obnavlja energiju, nadoknađuje tečnost i osigurava stabilan nivo šećera u krvi – bez dodatnog opterećenja probave.
"Post ne završava prejedanjem, već promišljenim iftarom. Teletina je izvrstan izvor lako probavljivih proteina, dok domaće čorbe i osvježavajuće salate vraćaju tečnost i mikronutrijente. Ova kombinacija donosi sitost, a ne težinu, i zato je preporučujem svima koji žele održati energiju i zdravu ravnotežu tokom ramazana", kazao je nutricionista Kenan Mandra.

Predloženi jelovnik je uravnotežen:

Šiš-ćevap od teletine

Sastojci (za 4 osobe):

  • 600 g teletine (but ili plećka), narezane na kockice
  • 1 glavica crvenog luka (sitno sjeckana)
  • 1 čehna bijelog luka (sitno sjeckan)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So, biber, mljevena paprika po ukusu
  • Svježi peršun (po želji)
  • Drveni ili metalni štapići za ražnjiće

Priprema:

Teletinu pomiješajte s lukom, bijelim lukom, uljem i začinima. Ostavite da se marinira 2–4 sata u frižideru. Meso nanižite na štapiće i pecite na roštilju, u gril tavi ili rerni oko 10–12 minuta, uz povremeno okretanje.

Preporučuje se serviranje uz blitvu na maslinovom ulju ili kuhano povrće, umjesto teških priloga.

Predjelo: Teleća čorba

Sastojci:

  • 300 g teletine s kostima
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 1 komad celera ili peršunovog korijena
  • So, biber, lovorov list
  • Po želji: kašika pavlake ili limunov sok

Priprema:

Teletinu kuhati s povrćem i začinima u litri do litri i po vode, oko 1,5 do 2 sata. Po završetku procijediti, meso narezati, a čorbu dodatno začiniti. Blaga, čista i hranjiva - idealna za pripremu probavnog sistema prije glavnog jela.

Prilog: Zelena salata s narom, jabukom i orašastim voćem

Sastojci:

  • Zelena salata (putarica, kristalka ili miks baby salata)
  • 1/2 jabuke, tanko narezane
  • 2 kašike zrna nara
  • Šaka tostiranih oraha, badema ili lješnika
  • Maslinovo ulje
  • Jabučno sirće
  • So po ukusu

Priprema:

U veću zdjelu stavite opranu i osušenu salatu, dodajte jabuku, nar i orašaste plodove. Začinite s nekoliko kapi maslinovog ulja, sirćeta i prstohvatom soli. Lagano promiješajte. Ova salata daje osvježenje i dodatne nutrijente, bez opterećenja.