Današnja ideja za iftar: Pripremite pileći file punjen špinatom i sirom

Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 1 kašika mješavine začina
- Pola kašičice crvene paprike
- 2 čehna bijelog luka
- Polovina kašičice bijelog luka u prahu
- 4 komada pilećih fileta
- 100 gr sira ricotte
- 100 gr mocarele
- Četvrtina šolje parmezana
- 1 i po šolja nasjeckanog svježeg špinata
- So i biber
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C i podmažite posudu za pečenje sa malo ulja.
U maloj posudi pomiješajte ulje, mješavinu začina, crvenu papriku, bijeli luk u prahu, so i biber, pa sve dobro promiješajte i ostavite sa strane.
Pileće filete stavite na dasku za rezanje i pažljivo izrežite "džep" u najdeblji dio pilećih prsa, otprilike 5 cm širine, pazeći da ne presiječete meso.
Prelijte pripremljenu smjesu začina po pilećim filetima i dobro utrljajte sa svih strana. Stavite piletinu u frižider i ostavite da se marinira dok ne bude spremna za pečenje.
Dok se piletina marinira, pripremite fil. U posudi za miješanje spojite sireve, nasjeckani špinat i bijeli luk. Dodajte so i biber po ukusu i sve dobro promiješajte.
Izvadite pileće filete iz frižidera i svaki napunite smjesom od sira i špinata. Po potrebi, učvrstite punjenje čačkalicama.
Stavite punjene pileće filete u pripremljenu posudu za pečenje i pecite 25 minuta, okrenuvši ih na pola pečenja kako bi se ravnomjerno zapekli.
Nakon što su pečeni, izvadite čačkalice i poslužite toplo. Uživajte u ovom savršenom obroku za iftar. Prijatno!