Ovaj recept sastoji se samo od dva osnovna sastojka -crvene leće i vode, te po želji so. Ove tortilje su odličan izbor za sve koji žele uživati u hranjivim, niskokaloričnim obrocima.
Crvena leća je izuzetno hranjiva i pristupačna namirnica, koja na 100 grama sadrži samo 115 kalorija, uz devet grama proteina. Takođe, bogata je vitaminima, mineralima i fitohemikalijama, biljnim spojevima koji imaju antioksidativna svojstva i mogu pomoći u prevenciji kroničnih bolesti. Uz to, sadrži samo 20 grama ugljikohidrata, što je čini idealnom za osobe koje paze na unos kalorija i ugljikohidrata.
Priprema:
Za početak, u posudu stavite jednu šolju crvene leće i prelijte je s dvije šolje vode. Ostavite da leća nabubri oko četiri sata. Nakon što leća nabubri, isperite je i stavite u blender. Dodajte još malo vode i po želji dodajte so.
Blendajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu zatim izlijte u prethodno zagrijanu tavu. Preporučuje se korištenje neprijanjajuće tave kako bi tortilje bile pripremljene bez potrebe za uljem.
Pecite smjesu na srednje jakoj vatri, kao palačinke. Ako je smjesa pregusta, koristite kašiku da je ravnomjerno rasporedite u tavi.
Ove tortilje su izvrstan način da obogatite svoju ishranu sa zdravim i ukusnim obrokom, a njihova priprema traje svega nekoliko minuta.