Tradicionalno jelo
45

Ne znate šta danas pripremiti? Isprobajte recept za kljukušu batakušu

I. S.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Ukoliko ne znate šta danas pripremiti, isprobajte ovaj recept za tradicionalno bosansko jelo - kljukušu batakušu.

Potrebno vam je:

  • šest bataka

  • četiri karabatka

  • kašičica soli

  • dvije kašike ulja

  • 300 grama glatkog brašna

  • začin po želji

  • dvije decilitre mlijeka

  • dva decilitra vode

  • 100 grama kiselog vrhnja

  • dvoje jaja

  • prašak za pecivo

Mesu dodajte ulje, so i začin. Namastite tepsiju, u nju stavite meso i pecite ga 20 minuta na 200 stepeni.

Dok se meso, peče, u brašno dodajte prašak za pecivo, so, jaja, vrhnje, mljeko i vodu i izmiksajte. Tijesto treba da bude malo gušće nego za palačinke. Izvadite meso, prelijte ga tijestom, vratite u rernu i pecite dok ne porumeni.

Izvadite kljukušu batkaušu, prelijte je s 0,5 decilitara mlijeka i sačekajte pet minuta da upije. Prijatno!