Tradicionalno jelo
45
Ne znate šta danas pripremiti? Isprobajte recept za kljukušu batakušu
I. S.
Screenshot: YouTube
Ukoliko ne znate šta danas pripremiti, isprobajte ovaj recept za tradicionalno bosansko jelo - kljukušu batakušu.
Potrebno vam je:
-
šest bataka
-
četiri karabatka
-
kašičica soli
-
dvije kašike ulja
-
300 grama glatkog brašna
-
začin po želji
-
dvije decilitre mlijeka
-
dva decilitra vode
-
100 grama kiselog vrhnja
-
dvoje jaja
-
prašak za pecivo
Mesu dodajte ulje, so i začin. Namastite tepsiju, u nju stavite meso i pecite ga 20 minuta na 200 stepeni.
Dok se meso, peče, u brašno dodajte prašak za pecivo, so, jaja, vrhnje, mljeko i vodu i izmiksajte. Tijesto treba da bude malo gušće nego za palačinke. Izvadite meso, prelijte ga tijestom, vratite u rernu i pecite dok ne porumeni.
Izvadite kljukušu batkaušu, prelijte je s 0,5 decilitara mlijeka i sačekajte pet minuta da upije. Prijatno!
Možda vas zanima
Vezani članci
Napravite ga što prije