Neobičan biskvit i ukusna krema: Isprobajte recept za ledene mak kocke
Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:
- sedam bjelanjaka
- 60 grama šećera
- dvije vrećice vanilin šećera
- 50 grama gustina
- dvije kašičice praška za pecivo
- 200 mililitara mlijeka
- 150 grama maka
Za kremu će vam biti potrebno:
- sedam žumanjaka
- jedna litra mlijeka
- 250 grama maslaca
- 90 grama šećera
- 50 grama šećera u prahu
- 100 grama gustina
Za šlag će vam biti potrebno:
- 500 mililitara vrhnja za šlag
- jedan šlag fix
Priprema:
U većoj posudi umutite bjelanjke dok ne počnu dobijati formu takozvanog snijega. Potom dodajte šećer i vanilin šećer u snijeg od bjelanjaka te neprestano mutite kako bi se šećer u potpunosti rastopio.
U drugu posudu s makom pomiješajte gustin, a onda dodajte prašak za pecivo i oprezno promiješajte da nastane jednaka siva smjesa. Smjesu postepno prebacite u snijeg od bjelanjaka i ručno izmiješajte.
Uzmite pleh te ga namastite i pobrašnite. Izlijte smjesu i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih 20 minuta. Kada je biskvit pečen, ostavite ga 10 minuta da odmori te ga zalijte mlijekom sobne temperature. Ostavite ga da se ohladi.
Za to vrijeme pripremite kremu. Umutite žumanjke i šećer. Dodajte gustin i kratko umutite, a onda dodajte 10 kašika mlijeka i sve dobro izmiješajte. Smjesa ne smije imati grudvice. Ostatak mlijeka stavite da se kuha na laganoj vatri. Kada zakuha, sklonite ga s ringle i dodajte smjesu od žumanjaka.
Umutite pa vratite na ringlu. Smjesu je potrebno kuhati do dvije minute uz neprestano miješanje. Kada se smjesa zgusne, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Nakon toga, umutite maslac sobne temperature i umutite mikserom. Dodajte šećer u prahu te i dobro ga izmiksati. Umućeni maslac dodajte ohlađenoj kremi pa dodatno umutite.
Kremu je potrebno ravnomjerno nanijeti na pripremljeni biskvit i poravnati. Ostavite da se hladi u frižideru dok pripremate šlag. Kratko umutite vrhnje za šlag pa dodajte šlag fix i potom nastavite mutiti. Nanesite ga na kolač i ostavite u frižideru minimalno četiri sata kako bi se sastojci povezali. Prije posluživanja možete ga ukrasiti komadićima čokolade.