Nešto drugačija verzija baklave: Jeste li probali Sandokan pitu?

Sastojci za desert:
- 350 grama kupovnih jufki
- 250 grama mljevenog maka
- 250 g šećera
- tri jajeta
- jedna vrećica vanilin šećera
- jedna vrećica praška za pecivo
- 180 mililitara jogurta 2,8 posto mliječne masti
- 180 mililitara ulja
Sastojci za agdu:
- 400 grama šećera
- 400 mililitara vode
- jedan limun
Također, bit će vam potreban ulje ili istopljeni maslac za premazivanje te jedan žumanjak
Priprema:
Prvo pripremite agdu, tako što ćete skuhati šećer i vodu na laganoj vatri. Kada se šećer otopi i dobijete sirup, sklonite šerpu s ringle i dodajte sok od iscijeđenog limuna i ostavite da se ohladi. U jednoj posudi pomiješajte jaja, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, mak, ulje i jogurt.
Ovaj desert možete pripremiti na dva načina. Ukoliko želite rolnice kao s fotografije, jufke ćete morati slagati na radnoj površini, a onda urolati i poredati u tepsiju. Ipak, ako volite jednostavnije metode pripreme, redajte jufke i druge smjesu direktno u podmašćenu tepsiju.
Na dno stavite jednu jufku, premažite s malo istopljenog maslaca (ili ulja) pa stavite drugu jufku i ponovo premažite s malo maslaca. Potom premažite s dijelom smjese od maka pa prekrijte s dvije jufke, koje ćete također premazati s malo maslaca. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sve sastojke.
Posljednju jufku premažite s umućenim žumanjkom, a kolač izrežite na željene oblike. Pecite ga u rerni nekih 20 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Kada je pečen, izvadite ga iz rerne i odmah prelijte hladnom agdom. Ostavite ga da upije sirup i da se ohladi.