Idealno za početnike
55

Niste najspretniji u kuhinji? Isprobajte recept za palačinke koje nije potrebno okrenuti

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Palačinke su jedan od omiljenih deserta u svijetu, a možemo ih pronaći u različitim verzijama.
Od ove mjere, dobit ćete veću količinu. Stoga, prilagodite je prema vlastitim potrebama.

Za ovaj recept bit će vam potrebno:

  • četiri bjelanceta
  • četiri žumanceta
  • 800 grama brašna
  • 100 grama maslaca
  • 800 mililitara mlijeka
  • 150 grama šećera
  • dva vanilin šećera
  • ulje za pečenje

Priprema:

Za početak mikserom umutite maslac pa dodajte žumanca pa naizmjenično dodajte malo brašna pa malo mlijeka. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite brašno i mlijeko. Na taj način vam se neće stvoriti grudvice.

Nakon toga, umutite bjelanca u čvrst snijeg i postepeno ih dodajte u prvu smjesu. U posebnoj posudi pomiještajte vanilin i obični šećer. Ukoliko se volite "igrati" s okusima, vanilin šećer možete zamijeniti takozvanim rum ili limun šećerima.

Trik za palačinku jeste u tome što se šećer dodaje dok je palačinka na tavi. Na taj način ona dobije kremasti okus.

Stoga zagrijte tavu na srednjoj temperaturi, uz pomoć ubrusa premažite tavu i prelijete smjesom za palačinke. Pospite palačinku šećerom i čekajte dok se donja strana ne ispeče. Kada je palačinka gotova, umotajte je i redajte u zdjelu s poklopcem, kako bi ostala mekana i glatka.