Niste najspretniji u kuhinji? Isprobajte recept za palačinke koje nije potrebno okrenuti
Za ovaj recept bit će vam potrebno:
- četiri bjelanceta
- četiri žumanceta
- 800 grama brašna
- 100 grama maslaca
- 800 mililitara mlijeka
- 150 grama šećera
- dva vanilin šećera
- ulje za pečenje
Priprema:
Za početak mikserom umutite maslac pa dodajte žumanca pa naizmjenično dodajte malo brašna pa malo mlijeka. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite brašno i mlijeko. Na taj način vam se neće stvoriti grudvice.
Nakon toga, umutite bjelanca u čvrst snijeg i postepeno ih dodajte u prvu smjesu. U posebnoj posudi pomiještajte vanilin i obični šećer. Ukoliko se volite "igrati" s okusima, vanilin šećer možete zamijeniti takozvanim rum ili limun šećerima.
Trik za palačinku jeste u tome što se šećer dodaje dok je palačinka na tavi. Na taj način ona dobije kremasti okus.
Stoga zagrijte tavu na srednjoj temperaturi, uz pomoć ubrusa premažite tavu i prelijete smjesom za palačinke. Pospite palačinku šećerom i čekajte dok se donja strana ne ispeče. Kada je palačinka gotova, umotajte je i redajte u zdjelu s poklopcem, kako bi ostala mekana i glatka.