Jedinstven ukus
49
Niste najspretniji u rezanju jufke? Isprobajte recept za lažnu baklavu koja se sprema u jednoj posudi
L. R.
Screenshot/Youtube
Ukoliko volite baklave i druge zalivene kolače, ali niste najspretniji u rezanju jufke, onda je recept za lažnu baklavu idealan za vas.
Odlična stvar je što vam je potrebno da pomiješate sve sastojke u jednoj posudi i sipate u tepsiju.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- četiri jajeta
- 200 mililitara ulja
- 200 mililitara mlijeka
- 300 grama šećera
- 300 grama griza
- 300 grama mljevenih oraha
- 100 grama krupno sjeckanih oraha
- tri kašike brašna
- jedna vrećica praška za pecivo
- jedna vrećica vanilin šećera
- maslac ili margarin za premazivanje tepsije
- brašno za posipanje tepsije
Sastojci koji će vam biti potrebni za agdu:
- 300 grama šećera
- 600 mililitara vode
- jedan limun
Priprema:
Za početak umutite jaja i šećer, a onda postepeno dodajte ulje, griz, mlijeko, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo i orahe. Dio mljevenih oraha ostavite za posipanje kolača. Kada umutite sve sastojke i ostavite smjesu da odstoji 10 minuta.
Tepsiju premažite maslacem ili margarinom pa pospite brašnom. Nakon toga sipajte smjesu i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.
Za to vrijeme pripremite agdu tako što ćete kuhati vodu i šećer na laganoj vatri nekih pet minuta. Kada je agda skuhana dodajte kriške limuna i ostavite da odstoji pet minuta. Kada je kolač gotov, odmah ga prelijte toplom agdom pa pospite mljevenim orasima.
Možda vas zanima
Navijači BiH oduševili
Hrvati se dive "ljudima u crnom": Napravili su ludnicu, kao da se igralo u Sarajevu
Vezani članci
Prijedlog za doručak
Isprobajte recept za najmekše uštipke: Savršeni za početak dana
Lako i jednostavno