Recept "na čaše"
91

Niste stigli pripremiti baklavu za Bajram? Isprobajte "lažnu" verziju bez kora

N. O.
Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube
Bajram u Bosni i Hercegovini skoro da ne može proći bez baklave, a ako niste imali vremena spremiti tradicionalnu verziju, možete napraviti brzu verziju bez kora.

"Lažna baklava" naziva se još i Naser baklavom, a peče se 30ak minuta na 180 stepeni.

Sastojci:

  • 5 jaja

  • 1 čaša šećera

  • 1 čaša ulja

  • 1 čaša mlijeka

  • 1 čaša griza

  • 1 čaša brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • 1 čaša mljevenih oraha

Agda:

  • 3 šolje šećera
  • 4 šolje vode

  • 1 kriška limuna

Priprema:

U zdjeli mikserom izmiješati jaja i šećer. Dodati ulje i mlijeko pa ponovo izmiješati. Potom dodati griz, prosijati brašno i prašak za pecivo. Ponovo izmiješati. Dodati orahe i promiješati.

Tepsiju namastiti pa izliti smjesu i staviti u dobro zagrijanu rernu. Peći pola sata na 180 stepeni.

Za agdu u šerpi izmiješati šećer, vodu i krišku limuna, kuhati 15 minuta na laganoj vatri.

Nakon što izvadite kolač iz rerne prelijte ga vrućom agdom. Ukrasite mljevenim orasima.