Recept "na čaše"
91
Niste stigli pripremiti baklavu za Bajram? Isprobajte "lažnu" verziju bez kora
N. O.
Screenshot/YouTube
Bajram u Bosni i Hercegovini skoro da ne može proći bez baklave, a ako niste imali vremena spremiti tradicionalnu verziju, možete napraviti brzu verziju bez kora.
"Lažna baklava" naziva se još i Naser baklavom, a peče se 30ak minuta na 180 stepeni.
Sastojci:
-
5 jaja
-
1 čaša šećera
-
1 čaša ulja
-
1 čaša mlijeka
-
1 čaša griza
-
1 čaša brašna
-
1 prašak za pecivo
-
1 čaša mljevenih oraha
Agda:
- 3 šolje šećera
-
4 šolje vode
-
1 kriška limuna
Priprema:
U zdjeli mikserom izmiješati jaja i šećer. Dodati ulje i mlijeko pa ponovo izmiješati. Potom dodati griz, prosijati brašno i prašak za pecivo. Ponovo izmiješati. Dodati orahe i promiješati.
Tepsiju namastiti pa izliti smjesu i staviti u dobro zagrijanu rernu. Peći pola sata na 180 stepeni.
Za agdu u šerpi izmiješati šećer, vodu i krišku limuna, kuhati 15 minuta na laganoj vatri.
Nakon što izvadite kolač iz rerne prelijte ga vrućom agdom. Ukrasite mljevenim orasima.
Možda vas zanima
Želi ostati na Anfieldu
Salaha razočarali čelnici Liverpoola pa napravio potez kojeg nije pet godina
Vezani članci