Oduševit će vas na prvi zalogaj: Napravite zapečeni hljeb punjen sirom i začinima
Od sastojaka bit će vam potrebni:
- jedan hljeb
- sir (edamer ili gauda)
- feta sir
- maslac
- svježi peršun
- bijeli luk (opcionalno)
- jedna kašika ulja
- drugi začini (sol. biber i sl.)
Priprema:
Ukoliko planirate staviti bijeli luk, prvo ga stavite u aluminijsku foliju, prelijte s jednom kašikom ulja i stavite začine. Pecite ga nekoliko minuta u rerni dok ne omekša. Kada je gotov, luk istinite iz njegove ljuske i pomiješajte s omekšalim maslacem.
No, ukoliko želite pojednostavniti recept, možete preskočiti ovaj korak i koristiti bijeli luk u granulama. To znači da ćete granule bijelog luka pomiješati s maslacem i peršunom.
Za to vrijeme, uzmite hljeb i pažljivo ga razrežite po dužini i širini kako bi dobio kockice. Nemojte rezati do kraja kako bi ostao u jednom komadu.
Pomiješajte naribani sir zajedno sa feta sirom, a možete dodati i neke druge sastojke kao što je paprika ili neki suhomesnati proizvod. Potom unutrašnjost hljeba premažite rastopljenim maslacem sa začinima, a onda dodajte i sireve.
Hljeb stavite u tepsiju, prekrijte ga aluminijskom folijom i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta, a onda skinite foliju i pecite još 10 minuta kako bi hljeb dobio hrskavu koricu.