Savjet za kuhanje
41

Pečeni krompiri bit će savršeno hrskavi uz dva sastojka

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Pečeni krompir mnogima je omiljeni prilog uz jelo, ali problem je što ih je ponekad teško izvesti da budu savršeno meki i hrskavi.

Profesionalan kuharica Marzia, koja ima račun na TikToku pod imenom Little Spice Jar otkrila je kako u tri koraka napraviti savršene hrskave pečene krumpire, a potrebna su vam samo dva dodatna sastojka.

Prvi savjet je da upotrijebite pravu vrstu krumpira. Želite nešto škrobno poput crvenkastog krompira, jer će biti dodatno hrskav u pećnici.

Druga stvar koju trebate učiniti je skuhati krompir u alkalnoj vodi, a to činimo dodavanjem sode bikarbone u vodu dok se krompir kuha. To razgrađuje površinu krompira i daje mu više pukotina koje će posmeđiti dok ga pečete u pećnici.

Uz dodavanje sode bikarbone za poboljšanje teksture, Marzia preporučuje da uzmete malo gheeja ili pačje masti. Ovi proizvodi imaju "višu tačku dimljenja", što im omogućuje pečenje duže vremena na višoj temperaturi bez zagaranja.

Na kraju možete premazati malo maslaca s bijelim lukom preko krumpira. Ovo je neobavezan korak, ali zaista može dodati prekrasan okus.