Ukusan i zdrav
35

Pileći file punjen dimljenim sirom: Sočni obrok kao ideja za današnji ručak

Klix.ba
Pileći file s dimljenim sirom
Pileći file s dimljenim sirom
Pileći file punjen dimljenim sirom nudi spoj nježnosti, ukusa i zdravlja na tanjiru, te može poslužiti kao savršen obrok ukoliko vam je ponestalo ideja za ručak.

Dimljeni sir dodaje duboku aromu ovom jelu, dok pažljivo odabrani začini ističu svaki njegov sastojak. Dodatnu svježinu i hranjive tvari unosi brokula, čineći ovo jelo zdravim. Na kraju, sve povezuje kremasti sos, stvarajući jedinstvenu i uravnoteženu kombinaciju okusa.

Sastojci za piletinu

  • 800 g pilećeg filea
  • 150 g dimljenog kriška sira ZiM
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašikica Tuzlanske soli
  • ½ kašikice bijelog bibera
  • 2 kašike mješavine začina
  • 1 kašikica mljevene crvene paprike Master
  • 2 kašike maslaca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 400 g brokule

Sastojci za sos

  • 1 šolja vrhnja za kuhanje
  • 1 kašika maslaca ZiM
  • 60 g rendanog dimljenog kriška sira
  • ½ kašikice bijelog bibera
  • 1 kašikica Tuzlanske soli
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema

Pileći file isjeći, rastanjiti i marinirati sa mješavinom začina, soli, biberom, maslinovim uljem i crvenom paprikom. Potom ga puniti sa trakicama dimljenog kriška sira. Zarolati, zamotati u foliju i peći u rerni oko 40 minuta na 200 stepeni.

U tavi na maslacu i maslinovom ulju naribati dimljeni sir. Dodati vrhnje za kuhanje, posoliti i pobiberiti. Miješati dok se sastojci sjedine. Brokulu skuhati i procijediti. Propržiti je na maslacu i maslinovom ulju. Posoliti i servirati kao podlogu ili prilog pripremljenim punjenim filetima. Filete servirati na tanjir, preliti sa pripremljenim sosom i brokulom.