Pileći file punjen dimljenim sirom: Sočni obrok kao ideja za današnji ručak

Dimljeni sir dodaje duboku aromu ovom jelu, dok pažljivo odabrani začini ističu svaki njegov sastojak. Dodatnu svježinu i hranjive tvari unosi brokula, čineći ovo jelo zdravim. Na kraju, sve povezuje kremasti sos, stvarajući jedinstvenu i uravnoteženu kombinaciju okusa.
Sastojci za piletinu
- 800 g pilećeg filea
- 150 g dimljenog kriška sira ZiM
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašikica Tuzlanske soli
- ½ kašikice bijelog bibera
- 2 kašike mješavine začina
- 1 kašikica mljevene crvene paprike Master
- 2 kašike maslaca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 400 g brokule
Sastojci za sos
- 1 šolja vrhnja za kuhanje
- 1 kašika maslaca ZiM
- 60 g rendanog dimljenog kriška sira
- ½ kašikice bijelog bibera
- 1 kašikica Tuzlanske soli
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema
Pileći file isjeći, rastanjiti i marinirati sa mješavinom začina, soli, biberom, maslinovim uljem i crvenom paprikom. Potom ga puniti sa trakicama dimljenog kriška sira. Zarolati, zamotati u foliju i peći u rerni oko 40 minuta na 200 stepeni.
U tavi na maslacu i maslinovom ulju naribati dimljeni sir. Dodati vrhnje za kuhanje, posoliti i pobiberiti. Miješati dok se sastojci sjedine. Brokulu skuhati i procijediti. Propržiti je na maslacu i maslinovom ulju. Posoliti i servirati kao podlogu ili prilog pripremljenim punjenim filetima. Filete servirati na tanjir, preliti sa pripremljenim sosom i brokulom.