Pita na drugačiji način: Savršen spoj sočne piletine, aromatičnih gljiva i svježe jufke
Brza za pripremu i bogata ukusima, pita s piletnom i gljivama je odličan izbor da uživate u porodičnoj atmosferi. Savršena je i kao ručak, ali i užina za mališane u školama.
Mješavina začina AS Jelah s pažljivo odabranim kombinacijama bilja, daje svakom jelu poseban šmek, naročito ovoj piti, dok Sprind jufka za pitu pruža hrskavost i sočnost, čineći njen svaki zalogaj neodoljivim.
Sastojci
- 600 g otkoštenog pilećeg karabatka
- 250 g šampinjona
- jufka za pitu Sprind
- 50 g maslaca ZIM
- vrhnje za kuhanje
- 2 kašikice tuzlanske soli
- 1 kašika mješavine začina AS Jelah
- 1 kašikica bijelog bibera
- 100 g crvenog luka
- 3 kašike ulja
- 300 g miješane salate
- 200 g paradajza
Priprema
Meso isjeći na komadiće pa dinstati na maslacu i ulju. Crveni luk sitno nasjeckati pa dinstati zajedno. Posoliti, pobiberiti te dodati mješavinu začina. Zatim dodati sjeckane gljive na listiće i sve zajedno propržiti. Po potrebi dosoliti i doliti vrhnje za kuhanje. Miješati na laganijoj vatri da se sastojci sjedine, pa sa pripremljenim filom puniti jufke za pitu.
Tepsiju namastiti i u nju staviti jufku, koju treba premazati uljem te na nju staviti drugu jufku. Na drugu jufku staviti pripremljeni fil, rasporediti po cijeloj tepsiji, te ponovo red jufki. Na kraju je jufku potrebno premazati uljem i peći na 200 stepeni oko pola sata.
Po želji servirati na podlogu od salate sa paradajzom.