Jednostavan recept
11

Poput onih iz pekare: Napravite slance, mirisno i mekano pecivo u kojem će mnogi uživati

L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Slanci su pecivo prepoznatljivo po bijelom preljevu, koji mu daje poseban ukus. Iako ga uglavnom možete kupiti u pekarama, ovo pecivo je zapravo vrlo jednostavno napraviti i kod kuće.
Uz jasne upute, dobit ćete mirisne i mekane slance.

Sastojci za tijesto:

  • 600 grama glatkog brašna
  • 10 grama suhog kvasca
  • 400 mililitara mlijeka
  • 50 mililitara ulja
  • dvije kašičice šećera
  • jedna kašičica soli
  • dvije kašike mlijeka za premazivanje slanaca

Sastojci za slani preljev:

  • jedna kašika brašna
  • jedna kašičica soli
  • tri kašike vode

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte kvasac, toplo mlijeko i šećer. Ostavite nekoliko minuta da kvasac naraste i potom dodajte ulje, brašno i sol pa rukama umijesite glatko tijesto.

Izvadite tijesto iz posude, a posudu premažite s malo ulja i vratite tijesto. Pokrijte posudu čistom krpom ili prozirnom folijom i ostavite da se tijesto diže 45 minuta.

Kada je tijesto naraslo, premijesite ga i prebacite na podlogu premazanu uljem. Od tijesta formirajte loptice jednake veličine. Loptice pokrijte čistom krpom i ostavite da se dižu nekih 15 minuta. Nakon toga svaku lopticu razvucite prstima i dodatno razvaljajte oklagijom na dužinu koja odgovara dimenziji kraće strane tepsije.

Potom prstima što laganije zarolajte tijesto u slanac i prebacite ga u tepsiju. Najbolje je da za podlogu koristite papir za pečenje. Slance ponovo pokrijte čistom krpom i ostavite 20 minuta da se dižu.

Slance premažite s mlijekom i stavite u zagrijanu rernu 200 stepeni, gdje je potrebno da se peku nekih 15 minuta. Pripremite slani preljev tako što ćete u jednoj posudi pomiješati brašno, sol i vodu. Kada su slanci pečeni, ukrasite ih preljevom i vratite ih u rernu još nekoliko minuta kako bi se preljev ispekao. Na kraju, pečene slance premazati s uljem i ostaviti pokrivene s krpom 10 minuta prije posluživanja.