S pekmezom od jabuka
20
Potrebno vam je samo 10 minuta: Pelte je zaboravljena turska poslastica koja se pravi bez šećera
Piše: L. R.

Screenshot/Youtube
Pelte je zaboravljena turska poslastica, koja se pravila i u našim krajevima. Postoji nekoliko verzija, a obično se pravi od jabukovog pekmeza i nećete morati dodavati šećer. Za njenu pripremu je potrebno samo 10 minuta.
Recept smo pronašli na YouTube kanalu "Samrina Kuhinja". U receptu je korištena čaša zapremine od 200 mililitara.
Sastojci:
- 2,5 čaše hladne vode
- jedna čaša pekmeza od jabuke (za manje slađi okus može se koristiti pola čaše)
- pola čaše brašna
Za preliv:
- 50 grama maslaca
- otprilike jedna čaša mljevenih oraha
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, pekmez od jabuka pa dobro umiješajte. Nakon toga, dodajte brašno pa mutite dok ne dobijete smjesu bez grudvica.
Stavite šerpu na ringlu i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok ne proključa, a onda kuhajte otprlike dvije minute. Priprema je vrlo slična pripremi pudinga.
Kada smjesa postane gusta poput pudinga, sipajte u tepsiju ili neku drugu posudu. Ostavite da se ohladi. Smjesa će se zgusnuti i onda možete preliti otopljenim maslacem pa dodajte mljevene orase.
Možda vas zanima
Vezani članci
Mak je glavni sastojak
Nešto drugačija verzija baklave: Jeste li probali Sandokan pitu?
Jednostavna za napraviti