S pekmezom od jabuka
20

Potrebno vam je samo 10 minuta: Pelte je zaboravljena turska poslastica koja se pravi bez šećera

Piše: L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Pelte je zaboravljena turska poslastica, koja se pravila i u našim krajevima. Postoji nekoliko verzija, a obično se pravi od jabukovog pekmeza i nećete morati dodavati šećer. Za njenu pripremu je potrebno samo 10 minuta.
Recept smo pronašli na YouTube kanalu "Samrina Kuhinja". U receptu je korištena čaša zapremine od 200 mililitara.

Sastojci:

  • 2,5 čaše hladne vode
  • jedna čaša pekmeza od jabuke (za manje slađi okus može se koristiti pola čaše)
  • pola čaše brašna

Za preliv:

  • 50 grama maslaca
  • otprilike jedna čaša mljevenih oraha

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, pekmez od jabuka pa dobro umiješajte. Nakon toga, dodajte brašno pa mutite dok ne dobijete smjesu bez grudvica.

Stavite šerpu na ringlu i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok ne proključa, a onda kuhajte otprlike dvije minute. Priprema je vrlo slična pripremi pudinga.

Kada smjesa postane gusta poput pudinga, sipajte u tepsiju ili neku drugu posudu. Ostavite da se ohladi. Smjesa će se zgusnuti i onda možete preliti otopljenim maslacem pa dodajte mljevene orase.