Prijedlog za iftar: Supa od luka, marinirana piletina i torta koju ćete brzo pripremiti
Osvježavajuća supa od luka sa svojim kiselkastim okusom će vas okrijepiti nakon posta.
Potrebni sastojci za supu
-
800 grama luka
-
dva češnja češnjaka
-
55 grama maslaca
-
kašika maslinovog ulja
-
700 mililitara vode
-
dvije bujona od povrća
-
180 mililitara sirćeta
-
list lovora
-
kašika sušene kadulje
-
kašika suhe majčine dušice
- 140 grama rendanog tvrdog sira (npr. livanjski)
Priprema
Ogulite i tanko narežite luk i češnjak. Dodajte maslac i maslinovo ulje u tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte oko 30 minuta dok ne omekšaju. Trebaju dobiti lijepu zlatnu boju, ne previše smeđu. Dodajte vodu, bujon, sirće i začine. Pustite da prokuha, dodajte sir pa smanjite vatru i ostavite da lagano kuha 15 - 20 minuta. Začinite solju i paprom po želji.
Marinirana piletina i patlidžan
Ovaj mediteranski obrok kombinira sočnu piletinu, svježe povrće i klasične grčke okuse feta sira, maslinovog ulja, paradajza i patlidžana. Poslužite ga s jogurtom i sigurno će postati omiljeni.
Marinada
-
80 mililitara maslinovog ulja
-
jedan limun, očišćen od korice i soka
-
dva režnja češnjaka, mljevena
-
kašika sušenog origana
-
dvije kašičice čilija
-
jedna i po kašičica soli
-
pola kašičice mljevenog crnog papra
-
pola kašičice mljevenog cimeta
Piletina i povrće
-
900 grama pilećih bataka (s kostima i kožom)
-
400 grama patlidžana narezanih na kockice
-
osam cherry rajčica (140 grama)
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Veliku tepsiju obložite papirom za pečenje. Pomiješajte sastojke za marinadu u velikoj zdjeli, stavite piletinu i patlidžan u marinadu i pomiješajte ih da se potpuno oblože. Marinirajte najmanje 10 minuta na sobnoj temperaturi. Ravnomjerno rasporedite piletinu, patlidžan i paradajz na obloženu tepsiju. Pecite na srednjoj rešetki 40 minuta ili dok kožica ne postane hrskava. Izvadite tepsiju iz pećnice. Pospite masline oko piletine, pospite feta sirom po vrhu i ukrasite svježom metvicom ili peršinom. Poslužite uz jogurt.
Brza iftar torta
Želite zdravi desert bez šećera, a nemate puno vremena? Ovo je ideja za vas.
Potrebni sastojci
-
250 grama bademovog brašna
-
110 grama eritritola
-
dvije kašičice praška za pecivo
-
kašika mljevenog cimeta
-
kašičica mljevenog đumbira
-
1/4 kašičice mljevenog klinčića
-
1/4 kašičice soli
-
dva jajeta
-
80 grama maslaca, otopljenog
-
80 mililitara vode
-
pola kašičice ekstrakta vanilije
-
30 grama nasjeckanih prženih oraha
Priprema
Dobro namastite tepsiju od cca 20 cm. Stavite peki papir i dodajte jednu šoljicu vode (nije uključeno u sastojke). U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, zaslađivač, prašak za pecivo, cimet, đumbir, klinčiće i sol. Umiješajte jaja, rastopljeni maslac, vodu i ekstrakt vanilije dok se dobro ne sjedini.
Rasporedite tijesto u pripremljenu tepsiju i poravnajte vrh. Pospite nasjeckanim orasima. Tepsiju čvrsto prekrijte aluminijskom folijom. Pecite 50 minuta na 180 stepeni i nakon toga ostavite u rerni još 10 minuta, a zatim izvadite i ostavite da se hladi. Uklonite foliju i kolač prebacite na tanjur za posluživanje. Poslužite s lagano zaslađenim šlagom.