Savjeti nutricioniste
33

Prijedlog za iftar: Supa od luka, marinirana piletina i torta koju ćete brzo pripremiti

I. S.
Ukoliko nemate ideju šta praviti za današnji iftar, isprobajte recepte nutricioniste Kenana Mandre.

Osvježavajuća supa od luka sa svojim kiselkastim okusom će vas okrijepiti nakon posta.

Potrebni sastojci za supu

  • 800 grama luka

  • dva češnja češnjaka

  • 55 grama maslaca

  • kašika maslinovog ulja

  • 700 mililitara vode

  • dvije bujona od povrća

  • 180 mililitara sirćeta

  • list lovora

  • kašika sušene kadulje

  • kašika suhe majčine dušice

  • 140 grama rendanog tvrdog sira (npr. livanjski)

Priprema

Ogulite i tanko narežite luk i češnjak. Dodajte maslac i maslinovo ulje u tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte oko 30 minuta dok ne omekšaju. Trebaju dobiti lijepu zlatnu boju, ne previše smeđu. Dodajte vodu, bujon, sirće i začine. Pustite da prokuha, dodajte sir pa smanjite vatru i ostavite da lagano kuha 15 - 20 minuta. Začinite solju i paprom po želji.

Marinirana piletina i patlidžan

Ovaj mediteranski obrok kombinira sočnu piletinu, svježe povrće i klasične grčke okuse feta sira, maslinovog ulja, paradajza i patlidžana. Poslužite ga s jogurtom i sigurno će postati omiljeni.

Marinada

  • 80 mililitara maslinovog ulja

  • jedan limun, očišćen od korice i soka

  • dva režnja češnjaka, mljevena

  • kašika sušenog origana

  • dvije kašičice čilija

  • jedna i po kašičica soli

  • pola kašičice mljevenog crnog papra

  • pola kašičice mljevenog cimeta

Piletina i povrće

  • 900 grama pilećih bataka (s kostima i kožom)

  • 400 grama patlidžana narezanih na kockice

  • osam cherry rajčica (140 grama)

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Veliku tepsiju obložite papirom za pečenje. Pomiješajte sastojke za marinadu u velikoj zdjeli, stavite piletinu i patlidžan u marinadu i pomiješajte ih da se potpuno oblože. Marinirajte najmanje 10 minuta na sobnoj temperaturi. Ravnomjerno rasporedite piletinu, patlidžan i paradajz na obloženu tepsiju. Pecite na srednjoj rešetki 40 minuta ili dok kožica ne postane hrskava. Izvadite tepsiju iz pećnice. Pospite masline oko piletine, pospite feta sirom po vrhu i ukrasite svježom metvicom ili peršinom. Poslužite uz jogurt.

Brza iftar torta

Želite zdravi desert bez šećera, a nemate puno vremena? Ovo je ideja za vas.

Potrebni sastojci

  • 250 grama bademovog brašna

  • 110 grama eritritola

  • dvije kašičice praška za pecivo

  • kašika mljevenog cimeta

  • kašičica mljevenog đumbira

  • 1/4 kašičice mljevenog klinčića

  • 1/4 kašičice soli

  • dva jajeta

  • 80 grama maslaca, otopljenog

  • 80 mililitara vode

  • pola kašičice ekstrakta vanilije

  • 30 grama nasjeckanih prženih oraha

Priprema

Dobro namastite tepsiju od cca 20 cm. Stavite peki papir i dodajte jednu šoljicu vode (nije uključeno u sastojke). U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, zaslađivač, prašak za pecivo, cimet, đumbir, klinčiće i sol. Umiješajte jaja, rastopljeni maslac, vodu i ekstrakt vanilije dok se dobro ne sjedini.

Rasporedite tijesto u pripremljenu tepsiju i poravnajte vrh. Pospite nasjeckanim orasima. Tepsiju čvrsto prekrijte aluminijskom folijom. Pecite 50 minuta na 180 stepeni i nakon toga ostavite u rerni još 10 minuta, a zatim izvadite i ostavite da se hladi. Uklonite foliju i kolač prebacite na tanjur za posluživanje. Poslužite s lagano zaslađenim šlagom.