Ovo ukusno jelo je prepuno šarenih sušenih paradajza, paprike, špinata i bijelog luka koji čine bogati sos u kojem se krčkaju pileći karabataci.
Za ovo jelo vam treba samo 10-ak minuta za pripremu, a kuha se 30 minuta.
Sastojci:
-
Šest otkoštenih karabataka
-
Jedna crvena paprika
-
Jedan veliki luk
-
Dva čehna bijelog luka
-
150 g špinata
-
30 g sušenog paradajza
-
50 g parmezana
-
150 ml pilećeg temeljca
-
150 ml vrhnja za kuhanje
-
2 kašičice paradajz pirea
-
2 kašike brašna
-
2 kašike paprike
-
2 supene kašike maslinovog ulja
-
So i biber
Priprema:
Krabatake staviti u zdjelu pa dodati brašno, papriku i dodajte so i biber pa dobro izmiješajte. Zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri u dubljoj tavi, pa dodajte piletinu i propržite otprilike tri minute sa svake strane.
Dok se piletina prži, isjeckajte luk i biber, pa dodajte u tavu i propržite pet minuta dok ne omekšaju.
Zatim zgnječite čehna bijelog luka i dodajte u tavu da se proprže na minut. Ulijte pileći temeljac, zatim paradajz pire i isjeckani sušeni paradajz.
Smanjite vatru, stavite poklopac i ostavite da se krčka 30 minuta uz često miješanje. Dodajte špinat i vrhnje za kuhanje i promiješajte. Nakon nekoliko minuta skinite tavu s vatre i pospite jelo rendanim parmezanom. Može se servirati s pire krompirom.