Isprobajte recept
31

Prijedlog za ručak: Kremasta piletina u sosu spremna za 40 minuta

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kremasta piletina spremljena u tavi može biti savršen izbor za ručak, a za čiju pripremu i kuhanje treba ukupno 40-ak minuta.

Ovo ukusno jelo je prepuno šarenih sušenih paradajza, paprike, špinata i bijelog luka koji čine bogati sos u kojem se krčkaju pileći karabataci.

Za ovo jelo vam treba samo 10-ak minuta za pripremu, a kuha se 30 minuta.

Sastojci:

  • Šest otkoštenih karabataka

  • Jedna crvena paprika

  • Jedan veliki luk

  • Dva čehna bijelog luka

  • 150 g špinata

  • 30 g sušenog paradajza

  • 50 g parmezana

  • 150 ml pilećeg temeljca

  • 150 ml vrhnja za kuhanje

  • 2 kašičice paradajz pirea

  • 2 kašike brašna

  • 2 kašike paprike

  • 2 supene kašike maslinovog ulja

  • So i biber

Priprema:

Krabatake staviti u zdjelu pa dodati brašno, papriku i dodajte so i biber pa dobro izmiješajte. Zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri u dubljoj tavi, pa dodajte piletinu i propržite otprilike tri minute sa svake strane.

Dok se piletina prži, isjeckajte luk i biber, pa dodajte u tavu i propržite pet minuta dok ne omekšaju.

Zatim zgnječite čehna bijelog luka i dodajte u tavu da se proprže na minut. Ulijte pileći temeljac, zatim paradajz pire i isjeckani sušeni paradajz.

Smanjite vatru, stavite poklopac i ostavite da se krčka 30 minuta uz često miješanje. Dodajte špinat i vrhnje za kuhanje i promiješajte. Nakon nekoliko minuta skinite tavu s vatre i pospite jelo rendanim parmezanom. Može se servirati s pire krompirom.