Recept za ukusno jelo
18

Pripremite punjene paprike tako da ne napravite ovih pet grešaka

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Iako su punjene paprike ljetno jelo, mnoge domaćice ga pripremaju i tokom zime.

Ukoliko vam punjene paprike ne budu ukusne onda provjerite da ne činite jednu od ovih grešaka: kupujete pogrešnu vrstu paprika, birate pogrešno meso, paprike punite do vrha, dodajete previše zaprške ili pogrešno pripremate rižu.

Princip rada sarme i punjene paprike je također gotovo isti: smjesom od mljevenog mesa i riže se puni povrće (paprika ili kiseli kupus), razlika je jedino u tome što se punjena paprika kuha u više umaka od paradajza i okusom je drugačija.

Potrebni sastojci

  • 70 dag miješanog mljevenog mesa

  • dva komada sitno sjeckanog glavice luka

  • tri komada sjeckanog češnjaka

  • jedna kašika mljevene slatke paprike

  • jedna kašika soli

  • pola kašike crnog bibera

  • šest kašika riže

  • peršuna

  • jedan kg paprika

  • 1/2 dl maslinova ulja

  • dvije velike kašike brašna

  • jedna grančica lišća celera

  • 2-3 velike kašike koncentrata rajčice malo soli

Paprike, najbolje tankih stijenki i babure, očistite od sjemenki. U jednu zdjelu stavite mljeveno meso i redom mu dodajte sve sastojke.

Dobro izmješajte, probajte da vidite da li je dobrog okusa. Potom smjesom napunite paprike. U lonac za kuhanje stavite ulje i prepržite na njemu brašno, kao da radite prežganu juhu.

U to dodajte pasirani paradajz ili koncentrat. Dolijevajte vode, sve dok ne dobijete željenu gustoću umaka. U umak stavite punjene paprike i grančicu celera, ako nemate grančice celera, dobar je i korijen celera. Poklopite i kuhajte sat i pol u običnom loncu.