Ukoliko vam punjene paprike ne budu ukusne onda provjerite da ne činite jednu od ovih grešaka: kupujete pogrešnu vrstu paprika, birate pogrešno meso, paprike punite do vrha, dodajete previše zaprške ili pogrešno pripremate rižu.
Princip rada sarme i punjene paprike je također gotovo isti: smjesom od mljevenog mesa i riže se puni povrće (paprika ili kiseli kupus), razlika je jedino u tome što se punjena paprika kuha u više umaka od paradajza i okusom je drugačija.
Potrebni sastojci
-
70 dag miješanog mljevenog mesa
-
dva komada sitno sjeckanog glavice luka
-
tri komada sjeckanog češnjaka
-
jedna kašika mljevene slatke paprike
-
jedna kašika soli
-
pola kašike crnog bibera
-
šest kašika riže
-
peršuna
-
jedan kg paprika
-
1/2 dl maslinova ulja
-
dvije velike kašike brašna
-
jedna grančica lišća celera
-
2-3 velike kašike koncentrata rajčice malo soli
Paprike, najbolje tankih stijenki i babure, očistite od sjemenki. U jednu zdjelu stavite mljeveno meso i redom mu dodajte sve sastojke.
Dobro izmješajte, probajte da vidite da li je dobrog okusa. Potom smjesom napunite paprike. U lonac za kuhanje stavite ulje i prepržite na njemu brašno, kao da radite prežganu juhu.
U to dodajte pasirani paradajz ili koncentrat. Dolijevajte vode, sve dok ne dobijete željenu gustoću umaka. U umak stavite punjene paprike i grančicu celera, ako nemate grančice celera, dobar je i korijen celera. Poklopite i kuhajte sat i pol u običnom loncu.