Pravo ljetno jelo
121

Jedna stvar je ključna: Uz ovaj recept punjene paprike će vam uvijek ispasti savršeno

D. J.
© Shutterstock
© Shutterstock
Punjena paprika pravo je ljetno jelo, moglo bi se reći baš ekvivalent sarmi u zimsko doba.

Princip rada sarme i punjene paprike je također gotovo isti: smjesom od mljevenog mesa i riže se puni povrće (paprika ili kiseli kupus), razlika je jedino u tome što se punjena paprika kuha u više umaka od paradajza i okusom je drugačija.

Posebno je važno paziti na omjer mesa i riže i to je ključna stvar ako želite da vam punjene paprike ispadnu baš kako treba.

Sastojci:

  • žute paprike srednje veličine
  • 1 kg miješanog mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1 luk
  • pola režnja bijelog luka
  • 230 g riže
  • začin od sušenog povrća, sol, papar
  • 2 kašikice slatke crvene mljevene paprike
  • svežanj sitno kosanog peršina
  • 7 dl tekućeg paradajza
  • 3 dl vode
  • mala šoljica brašna

Priprema:

Paprike oprati i izdubiti im sredinu (očistiti od sjemena). U većoj posudi pomiješati meso, rižu, jaje, luk, bijeli luk i začine. Rukom dobro izmiješati masu dok ne postane kompaktna. Kašikom puniti paprike do 1 cm ispod vrha (jer će se kuhanjem meso 'podići'). U većem loncu zakuhati tekući paradajz sa vodom. Posliti i pobiberiti i pustiti da proključa. Tada u lonac spustiti punjene paprike.

Kuhati na laganoj vatri najmanje 1,5 sat, dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja uliti u lonac brašno razmućeno sa malo vode uz dodatak žličice-dvije crvene mljevene paprike. To je u biti lagana verzija zaprške bez ulja. No, ako ste ljubitelj "jače" zaprške, tada isto to brašno popržite na malo ulja, nasjekanog bijelog luka i crvene paprike, i uz miješanje pjenjačom ulijte vodu dok ne dobijete gustoću umaka. Tada zapršku ulijte u lonac. Još kratko prokuhati i poslužiti uz kuhani pire krompir.