Spasite recept
8

Probajte podvarak s piletinom i suhim mesom: Tradicionalni specijalitet u "novom ruhu"

Klix.ba
Podvarak s piletinom i suhim mesom
Podvarak s piletinom i suhim mesom
Podvarak je jedno od onih jela koje miriše na porodične ručkove i maminu kuhinju. Ovaj tradicionalni specijalitet spaja bogatstvo kiselog kupusa, sočne komade piletine i neodoljivi okus suhog mesa.

Nekada nezaobilazan dio zimskog stola, podvarak je poznat po svom izdašnom okusu koji grije dušu. Danas ostaje omiljeni podsjetnik na domaću toplinu i tradiciju.

Sastojci

  • 600 g pilećeg mesa bez kosti
  • 50 g suho mesa
  • 800 g kiselog kupusa
  • glavica crvenog luka
  • 2 češnjaka bijelog luka
  • kašika mješavine začina Tajna
  • kašikica mljevene crvene paprike
  • kašikica Tuzlanske soli
  • ½ kašikice bibera
  • kašika maslaca ZIM
  • 3 kašike maslinovog ulja

Priprema

Pileće meso isjeći na kocke, suho meso isjeći na trakice pa na ulju i maslacu propržiti suho meso te dodati pileće meso na kocke. Kada je meso gotovo izvaditi na toplo. Na ulju propržiti sjeckani crveni i bijeli luk, dodati kiseli kupus isječen na rezance. Posoliti, pobiberiti i dodati mješavinu začina i crvenu mljevenu papriku.

Kada je povrće gotovo, u tepsiju staviti povrće, proprženo meso i povrće, zaliti sa malo vode te pustiti da se sastojci sjedine u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta.