Spasite recept
8
Probajte podvarak s piletinom i suhim mesom: Tradicionalni specijalitet u "novom ruhu"
Klix.ba
Podvarak s piletinom i suhim mesom
Podvarak je jedno od onih jela koje miriše na porodične ručkove i maminu kuhinju. Ovaj tradicionalni specijalitet spaja bogatstvo kiselog kupusa, sočne komade piletine i neodoljivi okus suhog mesa.
Nekada nezaobilazan dio zimskog stola, podvarak je poznat po svom izdašnom okusu koji grije dušu. Danas ostaje omiljeni podsjetnik na domaću toplinu i tradiciju.
Sastojci
- 600 g pilećeg mesa bez kosti
- 50 g suho mesa
- 800 g kiselog kupusa
- glavica crvenog luka
- 2 češnjaka bijelog luka
- kašika mješavine začina Tajna
- kašikica mljevene crvene paprike
- kašikica Tuzlanske soli
- ½ kašikice bibera
- kašika maslaca ZIM
- 3 kašike maslinovog ulja
Priprema
Pileće meso isjeći na kocke, suho meso isjeći na trakice pa na ulju i maslacu propržiti suho meso te dodati pileće meso na kocke. Kada je meso gotovo izvaditi na toplo. Na ulju propržiti sjeckani crveni i bijeli luk, dodati kiseli kupus isječen na rezance. Posoliti, pobiberiti i dodati mješavinu začina i crvenu mljevenu papriku.
Kada je povrće gotovo, u tepsiju staviti povrće, proprženo meso i povrće, zaliti sa malo vode te pustiti da se sastojci sjedine u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta.
Možda vas zanima
Kontroverza iz Zagreba
Burna reakcija Egipćana: Da li je gol Karabatića u posljednjoj sekundi bio regularan?
Vezani članci
Snimljen s volonterima