Napravite ga što prije
10

Recept koji je postao ljetni hit: Sendvič sladoled idealan je spoj kremastog i hrskavog okusa

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Sladoled u kombinaciji s američkim keksićima ovog ljeta postao je pravi hit među receptima, a jedinstven spoj kremastog sladoleda i prhkih keksića oduševit će vas na prvi zalogaj.
Za ovaj recept možete koristiti omiljeni sladoled te je potrebno samo da napravite omiljene keksiće u nešto tanjoj verziji.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 100 grama brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • jedno jaje
  • 100 grama šećera
  • 50 grama maslaca sobne temperature
  • malo soli
  • čokoladne kapljice ili komadići čokolade
  • nekoliko kapi ekstrakta od vanilije

Priprema:

Najprije, u jednoj posudi pomiješajte brašno, pola vrećice praška za pecivo i prstohvat soli. Ostavite sa strane pa u drugoj posudi pjenasto umutite 100 grama šećera i maslac. Potom dodajte jaje i ekstrakt od vanilije i kratko pomiješajte.

Naredni korak je dodavanje brašna. Postepeno dodajte brašno i miješajte kako ne bi nastale grudvice. Kada smjesa postane jednaka dodajte čokoladne kapljice ili jednostavno narežane komadiće čokolade pa ponovo pomiješajte.

Uključite rernu na 180 stepeni, a za to vrijeme na tepsiju stavite papir za pečenje i vadite po jednu kašičicu tijesta za svaki keksić. Tijesto malo rastanjite kašičicom, ali ne previše kako ne bi bili pretanki i tvrdi. Pecite ih otprilike 10 minuta, a potom dobro ohladite prije nego što ih spojite sa sladoledom.