Zdrave i ukusne
35

Recept koji je prije nekoliko godina oduševio društvene mreže: Napravite tortilje od dva sastojka

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Tortilje od dva sastojka prije nekoliko godina postale su hit na društvenim mrežama, zbog toga što jednostavne, ali i zdrave. Prave se od crvene leće i vode, a za njihovu pripremu bit će vam potreban blender.
Riječ je o veoma jefitnijoj, a hranjivoj namirnici, koja na 100 grama sadrži 115 kalorija i devet grama proteina. Uz to ima samo 20 grama ugljikohidrata te niz vitamina i minerala.

Također, sadrži i mnoge fitohemikalije, aktivne biljne spojeve koji mogu djelovati antioksidativno i spriječiti razvoj hroničnih bolesti.

Sastojci koji će vam biti potrebni su crvena leća i voda, a ukoliko želite možete dodati i sol.

Priprema:

U posudu stavite jednu šolju crvene leće i prelijte je s dvije šolje vode. Ostavite da leća nabubri otprlike četiri sata. Isperite leću, ubacite je u blender i dodajte još malo vode. Možete dodati i sol.

Kada izblendate u jednaku smjesu, pecite je na zagrijanoj tavi. Poželjno je da bude neprijanjajuća tava kako ne bi morali koristiti ulje za pečenje. U zagrijanu tavu stavite smjesu i pecite ih poput palačinke. Pecite ih na srednje jakoj vatri, a ako je smjesa gusta, kašikom je istanjite.