Rižoto s piletinom: Isprobajte recept za kremasti užitak pravih gurmana
Rižoto s piletinom je odlična kombinacija proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala pa samim tim predstavlja zdravo i ukusno jelo.
U rižoto možete dodati i razno povrće jer služi kao antioksidans, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i podržava zdravlje imunološkog sistema.
Rižoto sa piletinom/6 osoba
Sastojci
- 600 g pilećeg filea
- 300 g riže Master
- 3 kašike maslinovog ulja
- glavica crvenog luka
- jedna mrkva
- jedna crvena paprika
- kašičica Tuzlanske soli
- kašičica mješavine začina Master
- pola kašikice bijelog bibera
- pola kašikice bijelog luka u granulama
- svježi peršun
- 50 g tvrdog zrelog sira
- 1 l povrtnog temeljca
- 50 g maslaca ZIM
Priprema
Pileći file isjeći na kockice i staviti u posudu. Posoliti, pobiberiti, dodati mješavinu začina, bijeli luk u granulama te preliti sa maslinovim uljem. Marinirati jedan sat. U tavi na ulju propržiti sjeckani crveni luk da porumeni, posoliti i dodati mariniranu piletinu. Dinstati da piletina omekša te dodati sjeckanu mrkvu, crvenu papriku i doliti malo temeljca. Zatim dodati rižu i miješati uz dolijevanje temeljca. Dosoliti i pobiberiti po ukusu.
Pred kraj dodati maslac, sjeckani peršunov list i lagano izmiješati. Servirati sa ribanim zrelim tvrdim sirom.