Ideja za brzi ručak
23

Rižoto s piletinom: Isprobajte recept za kremasti užitak pravih gurmana

Klix.ba
Rižoto s piletinom
Rižoto s piletinom
Rižoto s piletinom lako je pripremiti, a može biti idealan za brzi ručak ili večeru. Specifična struktua riže sadrži vitamine B-grupe te je prirodna bezglutenska namirnica.

Rižoto s piletinom je odlična kombinacija proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala pa samim tim predstavlja zdravo i ukusno jelo.

U rižoto možete dodati i razno povrće jer služi kao antioksidans, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i podržava zdravlje imunološkog sistema.

Rižoto sa piletinom/6 osoba

Sastojci

  • glavica crvenog luka
  • jedna mrkva
  • jedna crvena paprika
  • kašičica Tuzlanske soli
  • kašičica mješavine začina Master
  • pola kašikice bijelog bibera
  • pola kašikice bijelog luka u granulama
  • svježi peršun
  • 50 g tvrdog zrelog sira
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 50 g maslaca ZIM

Priprema

Pileći file isjeći na kockice i staviti u posudu. Posoliti, pobiberiti, dodati mješavinu začina, bijeli luk u granulama te preliti sa maslinovim uljem. Marinirati jedan sat. U tavi na ulju propržiti sjeckani crveni luk da porumeni, posoliti i dodati mariniranu piletinu. Dinstati da piletina omekša te dodati sjeckanu mrkvu, crvenu papriku i doliti malo temeljca. Zatim dodati rižu i miješati uz dolijevanje temeljca. Dosoliti i pobiberiti po ukusu.

Pred kraj dodati maslac, sjeckani peršunov list i lagano izmiješati. Servirati sa ribanim zrelim tvrdim sirom.