Foto: Instagram
Uštipci su mnogima omiljeni doručak, a ovo jelo možete kombinovati s različitim slanim ili slatkim prilozima.
Premda postoje različite opcije za brze verzije pripreme uštipaka, najukusniji i najmekši su oni po "originalnoj" recepturi. Za ovaj recept morat ćete sačekati neko vrijeme da tijesto nadođe, ali će to čekanje nadomjestiti ukus omiljenog jela.
Sastojci:
-
200 ml mlijeka
-
kesica kvasca
-
1 kašika šećera
-
1 kašika soli
-
150 -200 ml vode
-
500 grama brašna
-
ulje za prženje
Priprema:
U zagrijano mlijeko dodajte kvasac i šećer. Ostavite 5 minuta. U 500 grama brašna dodajte prethodno odstojalo mlijeko s kvascem, vodu i so. Sve sastojke dobro izmiješajte.
Ostavite prekriveno da odstoji bar pola sata. Tijesto izvadite i premijesite. Oklagijom ga istanjite te potom izrežite na kocke ili uz pomoć čaše oblikujte u krugove. Pržite u vrelom ulju dok ne porumene.
Možda vas zanima
Vezani članci