Šećerni lokum je omiljeni tradicionalni slatkiš, a ovo je najjednostavniji recept za pripremu
Naime, ova vrsta prhkog keksa topi se u ustima, a najjednostavniji način za njegovu pripremu jeste prateći starinski recept. Upravo je na YouTube kanalu Moj kutak podijeljen jedan takav način pripreme.
Sastojci:
-
200 grama omekšalog maslaca (ili margarina)
-
4 kašike šećera u prahu
-
1 vanilin šećer
-
2 kašike ulja
- 400 grama brašna
Priprema:
Omekšali maslac izgnječiti viljuškom pa dodati četiri kašike šećera u prahu i jedan vanilin šećer. Sve to izmiješati pa dodati dvije kašike ulja. Ponovo promiješati.
Postepeno dodavati brašno i potom umijesiti tijesto. Potrebno ga je malo duže mijesiti kako bi se odvojilo od posude.
Tijesto podijeliti na šest dijelova, a svaki dio potom oblikovati u valjak. Potom isjeći na jednake komade i poredati u pleh za pečenje. Potrebno ih je peći u zagrijanoj rerni na 120 stepeni 60 minuta. Pritom je potrebno paziti da zadrže prepoznatljivu bijelu boju. Nakon pečenja posuti šećerom u prahu.