Prhki keks
57

Šećerni lokum je omiljeni tradicionalni slatkiš, a ovo je najjednostavniji recept za pripremu

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Šećerni ili bosanski lokum tradicionalni je slatkiš koji se najbolje slaže s kafom, a najjednostavniji recept za njegovu pripremu pronašli smo na YouTube kanalu Moj kutak.

Naime, ova vrsta prhkog keksa topi se u ustima, a najjednostavniji način za njegovu pripremu jeste prateći starinski recept. Upravo je na YouTube kanalu Moj kutak podijeljen jedan takav način pripreme.

Sastojci:

  • 200 grama omekšalog maslaca (ili margarina)

  • 4 kašike šećera u prahu

  • 1 vanilin šećer

  • 2 kašike ulja

  • 400 grama brašna

Priprema:

Omekšali maslac izgnječiti viljuškom pa dodati četiri kašike šećera u prahu i jedan vanilin šećer. Sve to izmiješati pa dodati dvije kašike ulja. Ponovo promiješati.

Postepeno dodavati brašno i potom umijesiti tijesto. Potrebno ga je malo duže mijesiti kako bi se odvojilo od posude.

Tijesto podijeliti na šest dijelova, a svaki dio potom oblikovati u valjak. Potom isjeći na jednake komade i poredati u pleh za pečenje. Potrebno ih je peći u zagrijanoj rerni na 120 stepeni 60 minuta. Pritom je potrebno paziti da zadrže prepoznatljivu bijelu boju. Nakon pečenja posuti šećerom u prahu.