Lako ih je napraviti
33

Slasni i hrskavi zalogaji: Lisnati štapići s ajvarom i sirom odličan su dodatak svakoj trpezi

L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lisnati štapići odličan su dodatak svakoj trpezi kada imate goste, ali i kada jednostavno želite gledati TV i uživati u slasnim i hrskavim zalogajima. Jednostavni su za napraviti i možete ih prilagoditi prema vlastitom ukusu.
Umjesto ajvara, možete koristiti i druge namaze poput pesta.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 500 grama lisnatog tijesta
  • šest kašika ajvara
  • 100 grama sira trapista
  • jedno jaje
  • prstohvat soli
  • ćurekot, susam ili neke druge sjemenke
  • brašno za posipanje podloge

Priprema:

Ukoliko koristite smrznuto lisnato tijesto, ostavite ga da omekša. Kada je tijesto omekšalo, podijelite ga na dva jednaka dijela i razvaljajte na podlozi na koju ste prethodno stavili malo brašna kako se tijesto ne bi lijepilo.

Razvaljajte oba tijesta na jednake veličine i debljine otprilike pet milimetara. Jedan komad tijesta premažite ajvarom i naribajte sirom. Potom uzmite drugi komad tijesta i pažljivo preklopite s prvim komadom. Nakon toga, lagano prstima utisnite tijesto da ne ostane zrak između pa nožem ili rezačem za pizzu isjecite trakiće po željenoj veličini.

Rukama uvrnite trakice i redajte ih tepsiju obloženu papirom za pečenje. Premažite umućenim jajetom s malo soli i pospite ćurekotom, susamom ili nekim drugim sjemenkama. Štapiće pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni između 20 i 25 minuta.