Slatka pita kajmačnica je starinski i pomalo zaboravljeni desert naših domaćica

Ovaj recept pronašli smo na YouTube kanalu "Kuhaj i peci". Iako se navodi da u recept ide 500 grama kajmaka, kuharica Almira navodi da kajmak možete kombinovati s kiselim vrhnjem, ali koji sadrži barem 30 posto mliječne masti.
Sastojci:
- jedan litar mlijeka
- jedna šolja griza (osam punih kašika)
- osam jaja
- pola kilograma domaćeg kajmaka ili 250 grama kajmaka i 250 grama kiselog vrhnja
- dva lista jufke
- malo ulja za podmazivanje tepsije
Agda:
- jedan kilogram šećera
- 500 mililitara vode
Priprema:
Najprije se kuha fil. Sipajte mlijeko u šerpu i kuhajte na laganoj vatri. Kada mlijeko provri, dodajte griz i miješajte kako ne bi ostale grudvice. Kada se smjesa od mlijeka i griza zgusne, sklonite šerpu s ringle i kratko miješajte. Nakon stavite fil na hlađenje.
U većoj posudi umutite jaja pa dodajte kajmak i pavlaku pa nastavite mutiti. Kada se fil od griza i mlijeka ohladio, dodajte mu smjesu od jaja, kajmaka i pavlake pa ponovo umutite.
Nakon toga, uključite rernu na 200 stepeni. Nauljite tepsiju dimenzija 32 x 20 centimetara pa stavite jedan list jufke. Važno je da list jufke pređe preko rubova tepsije. Potom izlijte cijeli fil. Uzmite drugi list jufke, prepolovite ga i stavite preko smjese, a onda preklopite s ostatkom donjeg lista jufke.
Pecite pitu između 190 i 200 stepeni nekih 20 minuta. Kada je gotova, morate je ostaviti da se dobro ohladi, a onda izrežite na kocke i prelijte vrelom agdom. Šećer i vodu kuhajte nekih 15 minuta pa prelijte preko pite.