Jeste li ga probali?
41

Slatka pita kajmačnica je starinski i pomalo zaboravljeni desert naših domaćica

Piše: L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Slatka pita kajmačnica je tradicionalni, pomalo zaboravljeni recept koji se pravio od kajmaka i nekoliko osnovnih sastojaka. Smatra se da je ovaj recept nastao u našim krajevima.

Ovaj recept pronašli smo na YouTube kanalu "Kuhaj i peci". Iako se navodi da u recept ide 500 grama kajmaka, kuharica Almira navodi da kajmak možete kombinovati s kiselim vrhnjem, ali koji sadrži barem 30 posto mliječne masti.

Sastojci:

  • jedan litar mlijeka
  • jedna šolja griza (osam punih kašika)
  • osam jaja
  • pola kilograma domaćeg kajmaka ili 250 grama kajmaka i 250 grama kiselog vrhnja
  • dva lista jufke
  • malo ulja za podmazivanje tepsije

Agda:

  • jedan kilogram šećera
  • 500 mililitara vode

Priprema:

Najprije se kuha fil. Sipajte mlijeko u šerpu i kuhajte na laganoj vatri. Kada mlijeko provri, dodajte griz i miješajte kako ne bi ostale grudvice. Kada se smjesa od mlijeka i griza zgusne, sklonite šerpu s ringle i kratko miješajte. Nakon stavite fil na hlađenje.

U većoj posudi umutite jaja pa dodajte kajmak i pavlaku pa nastavite mutiti. Kada se fil od griza i mlijeka ohladio, dodajte mu smjesu od jaja, kajmaka i pavlake pa ponovo umutite.

Nakon toga, uključite rernu na 200 stepeni. Nauljite tepsiju dimenzija 32 x 20 centimetara pa stavite jedan list jufke. Važno je da list jufke pređe preko rubova tepsije. Potom izlijte cijeli fil. Uzmite drugi list jufke, prepolovite ga i stavite preko smjese, a onda preklopite s ostatkom donjeg lista jufke.

Pecite pitu između 190 i 200 stepeni nekih 20 minuta. Kada je gotova, morate je ostaviti da se dobro ohladi, a onda izrežite na kocke i prelijte vrelom agdom. Šećer i vodu kuhajte nekih 15 minuta pa prelijte preko pite.