Starinski desert
30

Spoj keksa i karamela: Torta Šeherzada izgleda komplikovano, a zapravo se ne peče

Piše: L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Kao što su mnogi mogli naslutiti, torta Šeherzada dobila je ime po junakinji iz djela "Hiljadu i jedna noć". Riječ o starinskom desertu koji se spremao u našim krajevima. Iako po svojoj strukturi djeluje komplikovano, zapravo se ne peče.
Pravi se od turskog keksa, koji je zapravo petit keks sa čokoladnim punjenjem pa ga možda neće tek tako moći pronaći. Također, u nekim receptima koristi se samo puding od karamela, ali dodavanje karameliziranog šećera, pojačat ćete njen okus.

Recept smo pronašli na Youtube kanalu Natašine slastice.

Sastojci:

  • 260 grama šećera
  • 1.700 mililitara mlijeka
  • pet pudinga od karamele
  • 250 grama margarina
  • četiri vrećice šlaga
  • 400 mililitara hladnog mlijeka
  • dva pakovanja turskog keksa
  • 500 mililitara vrhnja za šlag

Priprema:

Pripremu deserta započnite s kremom od pudinga. U posudu sipajte puding od karamele pa dodajte dio mlijeka od onih 1.700 mililitara. Miješajte sve dok ne bude grudvica.

U lonac stavite šećer i karamelizirajte ga na laganoj vatri pazeći da ne zagori. Dodajte ostatak mlijeka i nastavite kuhati dok se šećer ne istopi. Sklonite šerpu sa strane i umiješajte pripremljeni puding pa nastavite kuhati.

Kada je puding odnosno krema skuhana prebacite je u drugu posudu i pokrijte prozirnom folijom. Kada se ohladi, umutite ga mikserom. Dodajte margarin sobne temperature i ponovo umutite dok ne dobijete jednaku smjesu. U posebnu posudu dodajte vrećice šlag i hladno mlijeko pa dobro umutite.

Nakon toga slijedi redoslijed slaganja. Najprije poredajte turski keks, dio kreme pa dio šlaga. Ponovite postupak sve dok ne potrošite sastojke. Food blogerica je imala četiri reda. Tortu stavite u frižider da se stisne, a onda umutite vrhnje za šlag premažite tortu i po želji dodatno ukrasite.