Spoj keksa i karamela: Torta Šeherzada izgleda komplikovano, a zapravo se ne peče
![Screenshot/Youtube](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_250212099.jpg?v=1)
Recept smo pronašli na Youtube kanalu Natašine slastice.
Sastojci:
- 260 grama šećera
- 1.700 mililitara mlijeka
- pet pudinga od karamele
- 250 grama margarina
- četiri vrećice šlaga
- 400 mililitara hladnog mlijeka
- dva pakovanja turskog keksa
- 500 mililitara vrhnja za šlag
Priprema:
Pripremu deserta započnite s kremom od pudinga. U posudu sipajte puding od karamele pa dodajte dio mlijeka od onih 1.700 mililitara. Miješajte sve dok ne bude grudvica.
U lonac stavite šećer i karamelizirajte ga na laganoj vatri pazeći da ne zagori. Dodajte ostatak mlijeka i nastavite kuhati dok se šećer ne istopi. Sklonite šerpu sa strane i umiješajte pripremljeni puding pa nastavite kuhati.
Kada je puding odnosno krema skuhana prebacite je u drugu posudu i pokrijte prozirnom folijom. Kada se ohladi, umutite ga mikserom. Dodajte margarin sobne temperature i ponovo umutite dok ne dobijete jednaku smjesu. U posebnu posudu dodajte vrećice šlag i hladno mlijeko pa dobro umutite.
Nakon toga slijedi redoslijed slaganja. Najprije poredajte turski keks, dio kreme pa dio šlaga. Ponovite postupak sve dok ne potrošite sastojke. Food blogerica je imala četiri reda. Tortu stavite u frižider da se stisne, a onda umutite vrhnje za šlag premažite tortu i po želji dodatno ukrasite.