Nostalgija okusa
22

Starinski recept za prhko pecivo: Kiflice s pekmezom mnoge će posjetiti na djetinjstvo

L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kiflice s pekmezom su starinski recept kojeg su koristile naše nane i bake, a i mame. Specifične su zbog toga što se valjaju u obilnim količinama šećera u prahu.
Važno je da koristite pekmez, a ne marmeladu ili džem jer će onda prilikom pečenja, iscuriti. Također, nisu navedene tačne količine brašna i pekmeza jer to treba dodati prema osjećaju i vlastitim prefrencijama.

Sastojci:

  • jedna kašičica suhe germe
  • jedan decilitar toplog mlijeka
  • jedna kašika šećera u prahu
  • jedno jaje
  • jedno žumance
  • 350 grama maslaca
  • jedna vrećica vanilin šećera
  • naribana korica jednog limuna
  • dvije kašike kiselog vrhnja
  • 200 grama šećera u prahu
  • brašno
  • pekmez

Priprema:

Najprije spojite germu s toplim mlijekom pa ostavite da naraste. Za to vrijeme umutite 350 grama maslaca s vanilin šećer i jednom kašikom šećera u prahu. Dodajte jedno jaje i jedno žumance pa dodatno umutite.

Nakon toga, dodajte jednu šolju brašna i naribanu limunovu koricu pa lagano promiješajte. Postepeno dodajte još dvije šolje brašna lagano miješajući, a na kraju sipajte smjesu od germe i mlijeka. Miješajte i po osjećaju dodajte još brašna dok ne dobijete mekano i glatko tijesto.

Tijesto potom prebacite na podlogu koju ste prethodno posuli brašnom. Uvaljajte valjak debljine sedam do osam centimetara pa podijelite na osam jednakih dijelova. Svaki komad oblikujte u lopticu pa rastanjiti na debljine pola centimetra.

Podijelite na osam trokutića. Filujte na širem dijelu kiflice pa rolajte prema sredini. Poredajte ih u tepsiju i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 130 stepeni. Kiflice ne smiju porumeniti. Kada su gotove, ohladite i onda uvaljajte u šećeru u prahu.