Tortu od maka i mljevenog keksa nije potrebno peći, a gotova je za 10 minuta
Sastojci potrebni za ovaj recept su:
- 200 grama mljevenog maka
- 300 grama mljevenog keksa
- 200 grama šećera
- 100 grama margarina ili maslaca
- 500 mililitara mlijeka
- dvije ravne kašike griza
- jedan vanilin šećer
Za glazuru potrebno je:
- 100 mililitara slatkog vrhnja
- oko 120 grama bijele čokolade
Priprema:
U šerpu stavite mljeveni mak, mlijeko, griz, vanilin i obični šećer. Miješajte smjesu na laganoj vatri dok se svi sastojci ne sjedine i zgusnu. Nakon toga, skinite šerpu s ringle i dodajte margarin ili maslac. Miješajte dok se ne rastopi.
Smjesi potom dodajte mljeveni keks. Miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu. Istresite smjesu u kalup. Smjesu je potrebno ravnomjerno rasporediti u kalupu.
U drugoj šerpi rastopite slatko vrhnje za šlag zajedno s bijelom čokoladom. Važno je da ih topite na smanjenoj temepraturi jer ne glazura ne smije prokuhati. Za glazuru možete koristiti i druge vrste čokolade jer će odlučno slagati uz neutralni okus maka.
Kad se čokolada otopi, glazuru prelijte preko smjese u kalupu oko pola sata na sobnoj temperaturi, a onda je stavite u frižider na hlađenje. Ovu tortu u frižideru je potrebno hladiti barem tri sata prije posluživanja.