Idealna za početnike
10

Tortu od maka i mljevenog keksa nije potrebno peći, a gotova je za 10 minuta

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Torta od maka i mljevenog keksa veoma je popularan recept na društvenim mrežama, a neki je nazivaju i najbržom tortom na svijetu. Riječ je o desertu koji se ne peče, a gotov je za 10 minuta.
Zbog svoje jednostavne pripreme idealna je i za početnike u kuhanju.

Sastojci potrebni za ovaj recept su:

  • 200 grama mljevenog maka
  • 300 grama mljevenog keksa
  • 200 grama šećera
  • 100 grama margarina ili maslaca
  • 500 mililitara mlijeka
  • dvije ravne kašike griza
  • jedan vanilin šećer

Za glazuru potrebno je:

  • 100 mililitara slatkog vrhnja
  • oko 120 grama bijele čokolade

Priprema:

U šerpu stavite mljeveni mak, mlijeko, griz, vanilin i obični šećer. Miješajte smjesu na laganoj vatri dok se svi sastojci ne sjedine i zgusnu. Nakon toga, skinite šerpu s ringle i dodajte margarin ili maslac. Miješajte dok se ne rastopi.

Smjesi potom dodajte mljeveni keks. Miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu. Istresite smjesu u kalup. Smjesu je potrebno ravnomjerno rasporediti u kalupu.

U drugoj šerpi rastopite slatko vrhnje za šlag zajedno s bijelom čokoladom. Važno je da ih topite na smanjenoj temepraturi jer ne glazura ne smije prokuhati. Za glazuru možete koristiti i druge vrste čokolade jer će odlučno slagati uz neutralni okus maka.

Kad se čokolada otopi, glazuru prelijte preko smjese u kalupu oko pola sata na sobnoj temperaturi, a onda je stavite u frižider na hlađenje. Ovu tortu u frižideru je potrebno hladiti barem tri sata prije posluživanja.