Jednostavan recept
21

Tradicionalni recept za svaku priliku: Pripremite neodoljive pogačice sa sirom

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pogačice s maslacem i svježim sirom omiljeni su zalogaj koji nas često podsjeća na djetinjstvo. Njihova mekana, prhka tekstura i bogat okus, upotpunjen sjemenkama kima, čini ih savršenim grickalicama za svaku priliku.
Priprema ovih pogačica nije komplikovana, ali zahtijeva malo strpljenja kako bi se postigao savršen rezultat.

Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna

  • 250 g maslaca

  • 250 g svježeg sira

  • 1 jaje (za premazivanje)

  • Kim

  • Prstohvat soli

Priprema:

Počnite tako što ćete od 250 g maslaca odrezati jedan prutić i ostaviti ga za kasnije. Zatim, od 400 g brašna odvojite 100 g, a preostalih 300 g brašna pomiješajte s maslacem, svježim sirom i prstohvatom soli, a zatim umijesite tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte malo više brašna. Rastopite prutić maslaca koji ste prethodno odvojili.

Zatim razvaljajte tijesto na radnoj površini, premažite ga rastopljenim maslacem, preklopite ga, ponovo premažite maslacem, zatim ponovo preklopite. Stavite tijesto u hladnjak na otprilike sat vremena kako bi se ohladilo i postalo lakše za oblikovanje.

Zagrijte pećnicu na 190°C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i ponovno ga razvaljajte. Pazite da ne razvaljate tijesto previše tanko. Okruglim rezačem za tijesto izrežite pogačice i složite ih na pripremljeni lim za pečenje.

Istucite jaje i premažite pogačice. Pospite ih kimom, a zatim stavite ih u pećnicu i pecite 12 do 15 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.

Sljedeći put kad poželite uživati u nečemu što ima okus domaće tradicije, ovi će vam kolačići zasigurno uljepšati dan.