Trik Gordona Ramsaya za savršeno hrskavi pečeni krompir: Ključ je u jednom sastojku
Njegov trik za savršeno hrskavi pečeni krompir je griz. Naravno, bitna je i dobra tehnika pripreme, a kuhar je tvrdio da se ona svodi na tri koraka: "Protresanje rubova, premazivanje grizom i zagrijavanje masnoće prvo pomaže da se dobije hrskava, zlatna kora, dok sredina ostane pahuljasta".
Recept za pečeni krompir Gordona Ramsaya podrazumijeva sljedeće sastojke:
-
1,2 kg krompira
-
malo maslinovog ulja
-
Dvije kašike griza
-
Dva čehna bijelog luka
-
Nekoliko grančica ruzmarina
-
Morska so i mljeveni crni biber
Priprema:
Za najbolji ukus, zamijenite kuhinjsku so i mljeveni biber krupnom morskom soli i svježe mljevenim crnim biberom u zrnu. Alternativno, probajte omiljenu začinsku kombinaciju Gordona Ramsaya - pola čajne kašike kurkume i prstohvat ljuskica čilija pospite na kriške prije pečenja.
Zagrijte rernu na 200 stepeni, a zatim ogulite i isjeckajte krompir na velike komade. Prebacite krompir u veliku šerpu napunjenu hladnom posoljenom vodom, zatim stavite vodu da prokuha i ostavite da kuha šest minuta.
Dodajte ulje u veliki pleh za pečenje i stavite ga u rernu da se zagrije. Kad su komadići skuhani, ocijedite ih i protresite šerpu. Zatim pospite griz pa ih ponovo protresite kako biste osigurali ravnomjeran premaz.
Ostavite krompir da se osuši na pet minuta. U međuvremenu ogulite cijela čehna bijelog luka, ali ih lagano zgnječite. Zatim prebacite krompir u pleh sa uljem, zajedno s bijelim lukom i ruzmarinom.
Pažljivo stavite krompir da se premaže uljem i raširite u jednom sloju kako bi komadi bili ujednačeni. Vratite pleh u rernu na 40 do 45 minuta, okrećući svakih 15 minuta, dok ne postanu hrskave i zlatno smeđe boje.