Ukusna i mirisna slastica: Sočna pita od jabuka čija priprema ne može biti jednostavnija
Recept smo pronašli na Instagram profilu popularne hrvatske food blogerice Marije Mazalin.
Sastojci:
- osam jabuka (otprilike 1,5 kilogram)
- pet kašika šećera (100 grama)
- jedna kašika cimeta (15 grama)
- dvije vrećice vanilin šećera
- jedan limun šećer (može i bez ovog sastojka)
- 125 grama maslaca
- 100 militara mlijeka
- 10 listova gotovih jufki
- šećer u prahu
Priprema:
Za početak napravite smjesu od oguljenih jabuka tako da se izmiješate izribane jabuke, šećer, cimet, vanilin šećeri i limun šećer. Potom napravite premaz tako da što ćete otopiti maslac i pomiješati s mlijekom.
Uzmite po dva lista jufki i oba lista premažite samo sa tri kašike premaza. Ostale listove držite pokrivenim, kako se ne bi osušili. Spojite ta dva lista i rasporedite jednu petinu ocijeđene smjese od jabuka. Na dno listova stavite malo više smjese koju ćete prvo zarolati, a onda i ostatak listova.
Potom je potrebno takoreći upakovati krajeve kako smjesa ne bi ispadala. Po potrebi ih malo omekšajte s premazom. Nakon toga, dobro nauljite tepsiju i redajte. Izrežite prije pečenja i prelijte sa ostatkom premaza.
Stavite da se peče u 30 do 40 minuta u rerni na 180 stepeni odnosno dok ne dobije zlatno-žutu boju. Po želji možete posuti i šećerom u prahu.