Imamo recept
41

Za današnji ručak spremite teleću čorbu, jedno od najukusnijih i najjednostavnijih jela

D. J.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nekada ručak nije mogao da se zamisli bez supe ili čorbe, a jedna od najpoznatijih i najukusnijih je teleća čorba.

Teleća čorba nije komplikovana i uspjeva i onima koji tek počinju da kuhaju.

Sastojci:

  • 600 g teletine (po izboru)

  • 1 crveni luk

  • 2 mrkve

  • 2 krompira

  • biber u zrnu

  • 2-3 lista lovora

  • 2 ravne kašike brašna

  • 1 ravna kašičica slatke paprike

  • 2 žumanceta

  • 200 g kisele pavlake

  • 1 vezak peršuna

  • sok od limuna

U šerpi na malo zagrijanog ulja propržite sitno sjeckani crveni luk. Kada on omekša, dodajte meso isječeno na kockice, pa kada se kratko propži sipajte nekih 2 litra vode. Dodajte biber u zrnu, lovorov list, a onda i krompir i šargarepu koju ste isjeckali na kockice.

Poklopite i kuhajte dok povrće i meso ne omekšaju. Nakon toga u jelo dodajte brašno i slatku papriku koju ste pomiješali sa vodom. Vodite računa da nema grudvica. Promiješajte i kuhajte dok ne proključa. Kada je čorba gotova isključite šporet, pa u istu dodajte žumanca koja se pomješali sa pavlakom za kuhanje. Lijepo promiješajte da se svi sastojci sjedine. Na kraju ukrasite sjeckanim peršunom.