Za današnji ručak spremite teleću čorbu, jedno od najukusnijih i najjednostavnijih jela
Teleća čorba nije komplikovana i uspjeva i onima koji tek počinju da kuhaju.
Sastojci:
-
600 g teletine (po izboru)
-
1 crveni luk
-
2 mrkve
-
2 krompira
-
biber u zrnu
-
2-3 lista lovora
-
2 ravne kašike brašna
-
1 ravna kašičica slatke paprike
-
2 žumanceta
-
200 g kisele pavlake
-
1 vezak peršuna
-
sok od limuna
U šerpi na malo zagrijanog ulja propržite sitno sjeckani crveni luk. Kada on omekša, dodajte meso isječeno na kockice, pa kada se kratko propži sipajte nekih 2 litra vode. Dodajte biber u zrnu, lovorov list, a onda i krompir i šargarepu koju ste isjeckali na kockice.
Poklopite i kuhajte dok povrće i meso ne omekšaju. Nakon toga u jelo dodajte brašno i slatku papriku koju ste pomiješali sa vodom. Vodite računa da nema grudvica. Promiješajte i kuhajte dok ne proključa. Kada je čorba gotova isključite šporet, pa u istu dodajte žumanca koja se pomješali sa pavlakom za kuhanje. Lijepo promiješajte da se svi sastojci sjedine. Na kraju ukrasite sjeckanim peršunom.