Isprobajte recept
23

Za ljubitelje kremastih slastica s mekanim biskvitom: Čokoladni kolač koji će se mnogima svidjeti

Piše: L. R.
Ukusni i kremasti desert (Screenshot/Youtube)
Ukusni i kremasti desert (Screenshot/Youtube)
Ako ste ljubitelji kremastih kolača, svakako trebate isprobati i ovaj desert, koji se sastoji od četiri sloja.

Recept smo pronašli na Youtube kanalu Kuhinja za 10, koji su istakli da je riječ o provjereno dobrom receptu za kolač, koji svi vole.

Sastojci koji će vam biti potrebni:

  • tri pudinga od vanilije
  • 200 grama šećera
  • jedan litar mlijeka
  • 100 grama prženih lješnjaka
  • tri jajeta
  • tri kašike brašna
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • tri kašike čokolade u prahu (može i kakao)
  • 150 mililitara čokoladnog mlijeka
  • pet kašika tamnog krem namaza
  • jedna kašika bijelog krem namaza
  • 500 mililitara vrhnja za šlag

Priprema:

Tri vrećice pudinga od vanilije pomiješajte sa 100 grama šećera pa dodajte nekoliko kašika mlijeka. Dobro promiješajte, a ostatak mlijeka stavite da se kuha. Kada mlijeko prokuha, sklonite ga s ringle i dodajte razmućeni puding pa vratite na ringlu i miješajte dok se ne zgusne. Gotov puding prekrijte plastičnom folijom te ostavite da se ohladi.

U veću posudu ubacite jaja i tri kašike šećera i umutite mikserom. Dodajte jednu kašiku ulja i tri kašike mlijeka i dodatno umutite. Pomiješajte jednu kašičicu praška za pecivo i s tri kašike brašna pa dodajte tri kašike čokolade u prahu i tri kašike mljevenih prženih lješnjaka. Sve to dodajte smjesi od jaja pa umutite.

Nauljite i pobrašnite tepsiju dimenzija 20x35 centimetara i ravnomjerno rasporedite smjesu. Kolač pecite 25 minuta na 180 stepeni. Nakon što je biskvit pečen, malo ga izbockajte čačkalicom i prelijte sa 150 mililitara čokoladnog mlijeka i ostavite da se ohladi.

Dok se biskvit hladi, razdvojite puding na dva jednaka dijela. U jednu posudu dodajte pet kašika čokoladnog krem namaza, a u drugu posudu dodajte bijeli krem namaz. Obje smjese umutite mikserom. Nakon toga umutite 300 mililitara vrhnja za šlag pa podijelite ga na dva jednaka djela odnosno jedan dio u tamnu kremu, a drugi dio u bijelu kremu. Mikserom umutite obje kreme dok ne dobijete jednake smjese.

Biskvit prvo premažite bijelom, a potom tamnom kremom. Ostavite da se kolač ohladi, a za to vrijeme umutite ostatak vrhnja za šlag i premažite kolač. Desert možete dodatno ukrasiti naribanom čokoladom.