Brzo i ukusno
10

Zasladite svoj dan: Recept za neodoljivi jesenji kolač od narandže

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kada jesen zakuca na vrata, narandže postaju voće koje se često nađe na trpezama brojnih domova. Ovaj kolač s narandžom savršen je način da uživate u sezonskim okusima, a jednostavnost pripreme čini ga idealnim za svaku prigodu.

Bez obzira da li pravite proslavu s prijateljima ili jednostavno želite zasladiti svoj dan, ovaj kolač će vas osvojiti svojom sočnošću i neodoljivim mirisom.

Sastojci:

  • jedna narandža (naribana korica narandže)
  • tri jajeta
  • 200 grama šećera
  • 100 mililitara ulja
  • 100 mililitara mlijeka
  • 250 grama glatkog brašna
  • jedan prašak za pecivo

Šećerna glazura:

  • 80 grama šećera u prahu
  • dvije do tri kašike soka od narandže

Priprema

Operite narandžu i sameljite je u blenderu. Zatim,jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Nakon toga u smjesu dodajte pire od narandže, naribanu koricu narandže, brašno i prašak za pecivo.

Smjesu još kratko izmiksajte na najmanjoj brzini tek toliko da se svi sastojci sjedine. Pripremljenu smjesu izlijte u duguljasti kalup za kolače (10x30 centimetara) koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Kolač pecite otprilike 35 do 40 minuta na temperaturi od 180°C.

Ako previše potamni, prekrijte vrh kolača aluminijskom folijom. Čačkalicom provjerite je li pečen. Dok se kolač hladi, narežite narandže ili mandarine na tanke kriške. Prelijte ih s malo vode, dodajte četiri kašike šećera i kratko prokuhajte. Ocijedite ih i ohladite.

Ohlađeni kolač prelijte šećernom glazurom. Za pripremu glazure pomiješajte šećer u prahu i dvije do tri kašike soka od narandže, tako da dobijete gustu, a opet tekuću glazuru. Kolač ukrasite ušećernim narandžama.