Idealan izbor
49

Zdravija verzija užine: Isprobajte recept za domaću pileću paštetu

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
S obzirom na to da su konzervirane paštete izrazito nezdrave, domaća pileća pašteta je idealan izbor za užinu.

Možete je pripremiti na jednostavan način. Potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • kašičica maslaca

  • glavica crvenog luka

  • 650 grama očišćenih pilećih zabataka

  • tri češnja bijelog luka

  • so

  • 100 ml bijelog vina

  • prstohvat mljevene crvene paprike

  • prstohvat papra

  • prstohvat curryja u prahu

  • kašika umaka od soje

  • 90 grama maslaca

  • kašika majoneze

  • pola kašičiće senfa

  • dvije kašike maslinovog ulja

  • po potrebi koristite maslac za zalijevanje

Priprema jela

Na kašičici maslaca propirjajte izrezani crveni luk. Meso izrežite na sitne komade i pomiješajte ga s lukom. Nakon toga dodajte isjeckani bijeli luk, so, crvenu papriku, papar, umak od soje, curry u prahu i vino. Sve pirjajte otprilike 40-ak minuta.

Narežite maslac na tanke listiće i ostavite na sobnoj temperaturi da omekša. Pomiješajte ga s mesom. Smjesu zatim stavite u blender i dodajte majonezu, senf, maslinovo ulje i promiješajte. So dodajte po potrebi.

Dodajte paštetu u posudice i prelijte tankim slojem rastopljenog maslaca. Neka odstoji u frižideru nekoliko dana. Ukoliko vam ostane viška paštete, možete je staviti u plastične vrećice ili posude pa zamrznuti.