Isprobajte recept
122

Znate li šta je rešedija? Stara bosanska poslastica koju možete napraviti u dva koraka

N. O.
Screenshot/YouTube kanal "Kuhaj i peci"
Screenshot/YouTube kanal "Kuhaj i peci"
Rešedija je stara bosanska poslastica na kojoj su odrasle mnoge generacije, međutim, ovo jelo je skoro zaboravljeno i danas se prilično rijetko priprema. Recept za njegovu pripremu pronašli smo na YouTube kanalu "Kuhaj i peci".

Za pripremu rešedije bit će vam potrebno tek nekoliko minuta, a može se spremati sa ili bez pekmeza. Ovaj zaboravljeni recept obilježio je mnoga djetinjstva, a može se pripremiti već u dva koraka.

Ono što je važno kod pripreme ove poslastice jeste da konstantno miješate i razbijate grudvice. Kad dobijete sitne mrvice - rešedija je spremna.

Sastojci:

  • 100 grama putera (ili pola ulja a pola putera, ili samo ulje)

  • 200 grama gustina

  • 7 kašika šećera

  • 100 mililitara vode

  • 2 pune kašike pekmeza

Priprema:

Prvo je potrebno kašikom izmiješati šećer i gustin, potom dodati vodu - 50 mililitara. Nakon što promiješate, smjesi je potrebno dodati pekmez pa ponovo promiješati.

Puter je potrebno istopiti. Na dobro zagrijan puter dodati smjesu i ravnom kuhačom miješati dok sipate da se ne bi stvorile grudvice. Potrebno je neprestano miješati dok ne dobijete zrnastu masu na kraju.