Olivierov recept
40
Ruska salata je nezaobilazna na novogodišnjoj trpezi, kako je pripremiti
N. C.
![](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_201230147.jpg?v=1)
Teško ćete naići na osobu koja ne voli rusku salatu, jer je odličan dodatak glavnom jelu, a njenoj popularnosti doprinosi brzina pripreme. Stoga je ruska salata neizostavni dio novogodišnje trpeze.
Zanimljivo je da se ova salata u mnogim zemljama zove ruska salata, dok se u Rusiji zove Olivierova salata. Naime, ovu salatu je prvi pripremio ruski kuhar Lucien Olivier pa otuda i naziv Olivierova salata.
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu: 2 krompira 2 mrkve 3 kuhana jaja 300 gr graška 7 kiselih krastavčića 300 gr šunke so, biber 200 gr majoneze
200 gr pavalake
Povrće skuhajte u slanoj vodi. Nakon što se ohladi prelijte ga sokom od jednog limuna i dodajte majonezu.
Kuhana jaja i kisele krastavce isjecite na manje kockice i dodajte u smjesu. Dobro izmiještajte, a po želji dodajte senf i izrezanu piletinu ili suhomesnate proizvode. Salatu ostavite u frižider i servirajte hladnu.
Možda vas zanima
Vezani članci
Isprobajte prvom prilikom
Hrskavo, masno, sočno i ukusno: Maslenjak s mesom je za mnoge omiljena verzija bureka
Desert simpatičnog naziva