Da li ste već isprobali?
16

Brza i jednostavna metoda: Uz pomoć jogurta možete se riješiti lošeg zadaha

D. V.
loš zadah (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
loš zadah (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ukoliko ste pojeli neko jelo koje ostavlja loš miris u vašim ustima, uz pomoć jogurta možete odmah riješiti ovaj problem.

Istraživanje objavljeno u magazinu "Molecules" pokazalo je da samo jedna kašika jogurta nakon obroka može spriječiti loš miris u ustima.

Prema istraživanju naučnika sa Univerziteta Ohio State, prirodni jogurt može pomoći da se neutraliziraju spojevi na bazi sumpora koji dovode do neugodnog mirisa.

Istraživači su ovo testirali na primjeru sirovog bijelog luka stavljajući ga u staklene boce i dodajući različite jogurte.

jogurt i bijeli luk (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
jogurt i bijeli luk (Foto: Shutterstock/Klix.ba)

Otkrili su da je jogurt 99 posto učinkovit u smanjenju spojeva bijelog luka, posebno onih sa visokim sadržajem proteina i masti.

Prema tome, grčki jogurt i jogurt s okusom koji ima veći udio proteina od prirodnog jogurta mogao bi biti najbolji način za borbu protiv neugodnog mirisa.

Osim jogurta, za neutralisanje neugodnog mirisa kao brzinsko rješenje preporučljivo je da popijete i vodu s limunom ili da pojedete svježu jabuku. Također, istraživanja su pokazala da i punomasno mlijeko može smanjiti koncentraciju sumpora koje proizvodi bijeli luk.

Kako bi neutralizovali neugodan miris za prvu pomoć savjetuje se i da pijete topli zeleni čaj koji će isprati ulje iz bijelog luka koje se zadržalo na jeziku ili zubima.

Naučnici također preporučuju da svakodnevno popijete bar dvije litre vode jer i to može biti jedna od lakih strategija za sprječavanje neugodnog mirisa u ustima.