Brojni benefiti
0

Istraživanja pokazala: Konzumiranje orašastih plodova djeluje kao zaštita protiv mnogih bolesti

D. V.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Orašasti plodovi poznati su po mnogim zdravstvenim prednostima koje donosi njihova redovna konzumacija, a to su pokazala i mnoga naučna istraživanja.

Postoji mnogo vrsta orašastih plodova i mješavina istih poput badema, pistacija, indijskih oraščića, oraha, lješnjaka, a svi se sastoje od mnogo hranjivih sastojaka.

Orašasti plodovi u sebi imaju mnoge vitamine i minerale i izvor su ALA omega-3 masnih kiselina koje djeluju kao zaštita protiv Alzheimerove bolesti, demencije i pomažu u smanjenju rizika od reumatoidnog artritisa.

Nutricionisti savjetuju da se orašasti plodovi redovno uvrštavaju u ishranu jer mogu pomoći i u mršanju zbog toga što se nakon konzumiranja orašastih plodova duže osjeća sitost. Prema istraživanjima, osobe koje redovno jedu orašaste plodove imaju manji rizik od debljanja.

Naučnici sa "Harvard T.H. Chan School of Public Health" preporučuju redovnu konzumaciju orašastih plodova kao pomoć za kontrolisanje dijabetesa. Istraživanja su pokazala da su osobe sa dijabetesom tipa 2 koje sedmično jedu više od pet porcija orašastih plodova smanjile rizik od srčanih bolesti za 17 posto.

Također, ustanovljeno je i da konzumiranje orašastih plodova može smanjiti učestalost bolesti srca i srčanih udara. Orašasti plodovi pomažu i u smanjenju LDL holesterola i triglicerida u tijelu. Poboljšan nivo holesterola povezan je s manjim rizikom od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

Oni su poseban izvor vitamina E koji pomaže u prevenciji raka i osteoporoze, a osim toga sadrže i folnu kiselinu, magnezij, kalij, kalcij i fosfor.

Kako bi se uključili u ishranu preporučeno je da se koriste tokom dana kao međuobrok, posebno u poslijepodnevnim satima kada se energija smanjuje. Osim toga, mogu se koristiti kao dodaci u jelima i napicima poput salata, shakeova i pasti.