Za čak 53 posto
18

Istraživanje pokazalo da konzumiranje određenih vrsta sira povećava rizik od raka dojke

D. V.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Istraživanja su pokazala da konzumiranje određenih vrsta sira i sirnih proizvoda može povećati rizik od raka dojke za čak 53 posto.

Istraživanje sprovedeno na Roswell Park Cancer Instute u New Yorku pratilo je unos mliječnih proizvoda ponajviše sira i sirnih namaza kod više od 3.000 žena tokom 11 godina. Rezultati istraživanja su pokazali da je konzumacija sira povećala rizik od raka dojke za 53 posto.

Poznato je da mliječni proizvodi sadrže hormon IGF-1, koji potče rast stanica raka, a istraživanjem je otkriveno i da konzumacija jogurta smanjuje rizik od raka dojke za 30 posto.

Ipak, istraživačica i viša službenica za javno zdravstvo u orgnaizaciji Breast Cancer Now Manveet Basra navela je da povezanost ishrane i raka dojke nije relevantna. Ona ističe da mnoga istraživanja ne pružaju čvrste dokaze o vezi namirnica i rizika od raka.

Prema riječima epidemiologa dr. Waltera C. WIlletta s Harvarda, povezanost između hrane i raka slabija je nego što se ranije mislilo.