Iako je istina da neki ugljikohidrati mogu doprinijeti debljanju ako se prekomjerno konzumiraju, važno je prepoznati razliku između različitih vrsta ugljikohidrata.
Određeni ugljikohidrati imaju potencijal da podrže stabilizaciju šećera u krvi i pomognu u kontroli težine.
Dijetetičar Jesse Federom otkrio je koje su to tri zdrava ugljikohidrata koja možete jesti svaki dan kako biste stabilizirali šećer u krvi i brže smršavili. Zob, kinoa i heljda su ugljikohidrati koje treba uključiti više u svoju ishranu kako bi stabilizirali šećer u krvi.
Zob, kinoa i heljda ističu se među ugljikohidratima, nudeći prednosti izvan pukog snabdijevanja energijom. Ove cjelovite žitarice imaju nizak glikemijski indeks, što znači da se sporije probavljaju, što dovodi do postepenog i postojanog oslobađanja glukoze u krvotok.
Ovo svojstvo ih čini posebno vrijednim u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, pomažući u prevenciji energetskih skokova i padova. Nadalje, njihov visok sadržaj vlakana doprinosi produženom osjećaju sitosti, potičući sitost i potencijalno smanjujući ukupni unos kalorija.
Sva tri ova ugljikohidrata prepuna su dijetalnih vlakana koja su neophodna za kontrolu/stabilizaciju šećera u krvi, kao i za optimizaciju probave. Oni usporavaju probavu i omogućavaju sporo oslobađanje energije tokom vremena. Osim toga, ovi ugljikohidrati odlični su za povećanje osjećaja sitosti koji mogu spriječiti potrebu za prejedanje ili grickanjem tokom dana.