Jutarnja higijena
13

Jedna jutarnja greška značajno podiže rizik od raka

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Nikada ne biste pomislili da bi vas pogrešno pranje zuba moglo koštati života. Međutim, novo istraživanje otkriva da žurba ujutru i zanemarivanje temeljite jutarnje higijene može povećati rizik od raka glave i vrata.

Ljekari već dugo znaju da štetne bakterije iz bolesti desni mogu povećati rizik od stanja poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska i karcinoma skvamoznih stanica glave i vrata.

Do sada stručnjaci nisu bili sigurni koje su specifične bakterije u ustima povezane s rakom. Američki naučnici su sada otkrili više od deset vrsta bakterija u ustima koje bi mogle povećati rizik od bolesti za 50 posto.

Oni tvrde da njihovi nalazi ističu važnost dobre oralne higijene, uključujući pranje zuba dva puta dnevno, čišćenje koncem i redovne posjete stomatologu.

Autor studije, profesor Richard Hayes, sa Univerziteta New York (NYU) rekao je: "Naši rezultati nude još jedan razlog da održavamo dobre navike oralne higijene. Pranje zuba i čišćenje koncem ne samo da mogu pomoći u prevenciji parodontalne bolesti, već mogu zaštititi i od raka glave i vrata."

Simptomi mogu biti suptilni, što znači da se često dijagnosticira u kasnoj fazi. Postoji više od 30 područja u glavi i vratu gdje se tumori mogu razviti, što može otežati njihovo uočavanje.

Vezani članci