Šta kaže nova studija
38

Kako vam vino, čaj i bobičasto voće mogu pomoći pri smanjenju rizika od demencije

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Nova studija otkriva da konzumiranje šest dodatnih porcija hrane bogate flavonoidima dnevno može smanjiti rizik od demencije za 28 posto, posebno za one s visokim krvnim pritiskom, depresijom i visokim genetskim rizikom.

Najveće smanjenje rizika uočeno je kod osoba koje su konzumirale najmanje dvije od sljedećeg dnevno: pet šoljica čaja, jednu crnog vina i pola porcije bobičastog voća .

Flavonoidi su prirodne supstance koje se nalaze u voću, povrću i drugim biljkama. Pokazalo se da smanjuju upalu u mozgu, poboljšavaju protok krvi u mozgu i potiču rast korisnih bakterija u crijevima.

Nova studija, objavljena u srijedu u JAMA Network Open, uključila je skoro 122.000 stanovnika Velike Britanije između 40 i 70 godina. Tim su predvodili istraživači sa Queen's Univerziteta u Belfastu.

Učesnici su zamoljeni da prijave šta su jeli, a istraživači su im dodijelili ocjenu na osnovu unosa crnog ili zelenog čaja, crvenog vina, jabuka, bobičastog voća, grožđa, narandže, grejpfruta, slatkih paprika, luka i tamne čokolade.

Većina učesnika konzumirala je četiri do pet dnevnih porcija hrane bogate flavonoidima, a najpopularniji je bio čaj. Volonteri su praćeni približno devet godina, a za to vrijeme zabilježena su 882 slučaja demencije.

Oni sa najvišim rezultatima imali su manji rizik od demencije u poređenju sa onima sa najnižim rezultatima.

Proučavajući nekoliko vrsta flavonoida, istraživači su otkrili da antocijanin, flavan-3-ol i flavon imaju najjače povezanosti s rizikom od demencije. Čaj, crno vino i bobičasto voće su vrhunski izvori ovih flavonoida.