Veoma je zarazno
30

Liječnica upozorava na simptome zdravstvenog stanja koje se pogoršava tokom ljeta

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Osim što bismo trebali zaštiti kožu od sunčevih zraka, tokom ljeta trebali smo i voditi brigu o njezi stopala. To je zato što ovaj dio tijela može postati pogodan za gljivične infekcije.
Liječnica opće prakse i savjetnica u Skin Life Sciences Foundation Nisa Aslam upozorila je ljude da budu svjesni simptoma uzrokovanih gljivicama koje rastu u toplim i vlažnim uslovima.

Atletsko stopalo može dovesti do raznih simptoma kao što su intenzivni svrbež, mjehurići, ispucala ili ljuštena koža i crvenilo.

"Iako je ime dobio zbog prevalencije među sportašima koji dijele prljave podove u svlačionicama, zapravo ne morate se baviti sportom da biste dobili atletsko stopalo. Ovo stanje napreduje u vlažnim i toplim okruženjima, kao što su znojne cipele i čarape.

Ona ističe kako infekcija raste i preživljava zahvaljujuči konzumaciji keratina, vrsti proteina koji se nalazi u vašoj kosi, koži i noktima. Atletsko stopalo je vrlo zarazno i ​​može se proširiti na druge dijelove vašeg tijela kada dođe u kontakt s njim.

"Češći je kod onih koji provode puno vremena bosi u zajedničkim prostorima i također kod onih koji imaju oštećenu kožu, možda zbog ekcema ili psorijaze", navodi Aslam.

Stanje se uglavnom pogoršava ljeti, jer mnogi ljudi budu bosi, ali i zbog pojačanog znojenja. Stoga, ona savjetuje da koristite antifungalne kreme ili masti, proizvode koji sadrže klotrimazol, mikonazol, terbinafin ili tolnaftat. Potrebno je da mast ili kremu nanesete na zahvaćen područje dva puta dnevno. Također, korisno je da vaša stopala što češće budu suha.