Opasna infekcija
10

Ljekar upozorava na pojavu crvenih linija na koži, mogle bi biti znak limfangitisa

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Američki ljekar Joe Whittington upozorio je na pojavu na crvenih linija na koži, koje se uglavnom javljaju na području nožnih prstiju. Ističe kako bi to mogao biti simptom limfangitisa - opasne infekcije, koju je potrebno odmah liječiti.
Riječ je o infekciji koja može dovesti do stvaranja apscesa ili čak nečeg ozbiljnijeg kao što je sepsa.

"Ako vidite ove crvene linije, to je loš znak. To je nešto što se zove limfangitis i javlja se kada postoji lokalizirana infekcija. Ako zapravo vidite crvene linije koje su se proširile na druge dijelove tijela, to znači da je došlo do infekcije limfnog sistema, što znači da više nije lokalizirana. Ovo je hitan medicinski slučaj koji se mora liječiti antibioticima", naveo je.

Ističe kako je limfangitis upala limfnih žila, često uzrokovana bakterijskom infekcijom, obično streptokokom ili stafilokokom. Obično se manifestira kao crvene, bolne linije na koži koje se protežu od mjesta infekcije prema obližnjim limfnim čvorovima, koji također mogu postati natečeni i osjetljivi.

"Visoka temperatura i opći osjećaj bolesti mogu pratiti ove simptome. Brzo liječenje antibioticima ključno je kako bi se spriječilo širenje infekcije i izbjegle moguće komplikacije poput stvaranja apscesa ili sepse", dodao je.

Klinika Cleveland navodi sljedeće simptome limfangitisa: crvene linije na koži, glavobolje, visoka temperatura, osjećaj hladnoće, umor, rane koje sporo zacjeljuju i natečeni limfni čvorovi koji se javljaju u preponama ili ispod pazuha.

Limfangitis se brzo prenosi i za manje od 24 sata, infekcija se može proširiti s početne rane na nekoliko područja vašeg limfnog sistema. Ako se ne liječi, infekcija može ući u vaš krvotok i uzrokovati sepsu.

Uzroci limfangitisa uključuju: infekcije kože poput celulitisa, ubodne rane, ujede insekata, velike rane koje zahtijevaju šavove i gljivične infekcije kože.