Obratite pažnju
0

Ne možete spavati i osjećate tjeskobu? Možda vam hormoni nisu u ravnoteži

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Kada vam hormoni nisu u ravnoteži, nije pogođeno samo vaše fizičko zdravlje.

To također može imati značajan utjecaj na vaše mentalno zdravlje - uključujući vašu sposobnost da regulišete svoje misli.

Osjećate li se tjeskobno? Iako bi ovo moglo biti samo zbog anksioznosti ili paničnog poremećaja, može imati hormonalni uzrok. Ako se osjećate dodatno neraspoloženo ili mučite da zaspite? To također može značiti da postoji neravnoteža.

Stručnjak za hormonsko zdravlje Mike Kocsis otkriva zašto bi hormoni mogli biti krivi za vaše razmišljanje i kako zaustaviti vaše misli da divljaju.

Estrogen

Estrogen igra važnu ulogu u regulaciji raspoloženja.

"Najpoznatiji primjer ovoga je PMS, gdje pad estrogena prije menstruacije uzrokuje emocionalne promjene raspoloženja, razdražljivost i poteškoće s koncentracijom, što može dovesti do povećanja pretjeranog razmišljanja", rekao je Mike, iz Balance My Hormones.

Tokom perimenopauze i menopauze, nivoi estrogena značajno opadaju, što može dovesti do simptoma kao što su anksioznost i depresija.

"Ove hormonalne promjene mogu otežati kontrolu nametljivih misli, pretjeranog razmišljanja", navodi.

Serotonin

Serotonin, hormon sreće, reguliše vaše raspoloženje i obrazac spavanja.

"Kada nivo serotonina padne, možete osjetiti simptome anksioznosti, depresije, umora i razmišljanja", rekao je Mike.

Ruminacija je čin fiksiranja na negativne misli, emocije i iskustva - igrajući ih iznova i iznova u svojoj glavi.

Nizak nivo serotonina može otežati vašem mozgu da se oslobodi negativnih misli, stvarajući začarani krug pretjeranog razmišljanja i nesreće.

Progesteron

Progesteron utiče na neurotransmitere u mozgu, kao što je gama-aminobutirna kiselina (GABA). GABA ima smirujući efekat, a progesteron se vezuje za GABA receptore, što pojačava ovaj efekat.

"Međutim, kada nivoi progesterona variraju tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze, umirujući efekat je poremećen", rekao je Mike.

Ovo može uzrokovati promjene raspoloženja, depresiju i anksioznost, a pad progesterona također može uzrokovati kognitivne simptome kao što su magla u mozgu i problemi s pamćenjem, što doprinosi ciklusu pretjeranog razmišljanja.

Kortizol

Kortizol reguliše reakcije vašeg tijela na stres. Oslobađa se nakon hormona 'bori se ili bježi' poput adrenalina, tako da možete i dalje biti u stanju pripravnosti i moći odgovoriti na opasnost.

"Međutim, ako doživite hronični stres, nivo kortizola će vam stalno biti povišen, a to može uzrokovati poteškoće sa spavanjem, oslabljen imuni sistem i pretjerano razmišljanje", rekao je Mike.

To vas može učiniti hipersvjesnim potencijalnih prijetnji - i stvarnih i zamišljenih - i može otežati vašem mozgu da se isključi i otpusti brige.

Kortizol također može utjecati na vaš prefrontalni korteks, koji je dio mozga odgovoran za kritičko razmišljanje i emocionalnu regulaciju, što otežava stavljanje negativnih misli i pretjeranog razmišljanja u perspektivu.

Oksitocin

Oksitocin potiče osjećaj smirenosti i povjerenja. To je hormon koji vaš mozak emituje kada se povezujete s prijateljima ili se zaljubljujete.

Dok 'hormon ljubavi' može smanjiti anksioznost, on također može intenzivirati sjećanja, posebno ona stresna.

"Ako se posvađate sa svojim partnerom ili najboljim prijateljem, oksitocin može ojačati to sjećanje i povećati vjerovatnoću da ga ponavljate u mislima i razmišljate o negativnosti", rekao je Mike.