Obratite pažnju
11

Sedam znakova da hormoni uzrokuju debljanje

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Nedavna istraživanja su istakla dva nova hormona kao ključne igrače u upravljanju težinom, što je navelo jednog stručnjaka da objasni prave razloge za debljanje.

Vrhunski stručnjak za mršavljenje otkrio je sedam suptilnih pokazatelja koji ukazuju na to da bi hormoni mogli biti pravi krivci za debljanje, a ne samo hrana, što bi mnoge moglo navesti da slijede neučinkovite strategije mršavljenja.

Iako je opće prihvaćeno da hormoni kao što su štitnjača, testosteron, estrogen i kortizol utiču na ishranu i rutinu vježbanja, nove studije su istakle hormone GLP-1 i GIP kao značajne faktore u kontroli težine.

Ovi hormoni, kada ne funkcionišu kako treba, mogu uzrokovati probleme s inzulinom i osjećaj sitosti, što rezultira nezasitnim apetitom.

Kako bi pomogao ljudima da identifikuju osnovni uzrok njihovog debljanja, doktor je naveo sedam znakova na koje treba obratiti pažnju, uključujući neobjašnjivo debljanje oko abdomena koje je otporno i na ishranu i na vježbanje.

Uporna glad, nemogućnost osjećaja sitosti nakon obroka i intenzivna želja za hranom bogatom šećerom ili ugljikohidratima mogu biti znak hormonske neravnoteže. Ovo, zajedno sa usporavanjem metabolizma uprkos minimalnim promjenama u ishrani ili nivoima aktivnosti, može dovesti do povećanja tjelesne težine.

Hronični umor koji se ne poboljšava bez obzira na adekvatan san, ili opće poteškoće sa spavanjem, dodatni su znakovi na koje treba pripaziti. To može uključivati ​​probleme sa uspavljivanjem, zadržavanjem sna ili postizanjem mirnog sna.

Promjene raspoloženja, kao što su razdražljivost, anksioznost ili depresija, mogu biti suptilni pokazatelji hormonskog disbalansa. Žene mogu čak imati i menstrualne nepravilnosti zbog hormonske neravnoteže.

"Ako osjećate ove simptome, možda je vrijeme da se posavjetujete sa zdravstvenim radnikom. Hormonska neravnoteža se može ispraviti odgovarajućim tretmanom, što dovodi do poboljšanja upravljanja težinom i cjelokupnog zdravlja", zaključuje.